Meest recente artikelen

Zomerproject: mayonaise maken

Zo doe je het!

Zomerproject: mayonaise maken Artikel

Bij steak met frietjes, tomaat garnaal, aardappelsalade of gewoon op de boterham met wat frisse sla- en kruidenblaadjes: een lekkere mayonaise is ‘s zomers onmisbaar. Met de tips van redactrice Jolien maak je 'm voortaan zelf.

Mayonaise maken is niet moeilijk, maar toch kopen de meeste mensen gewoon een bokaal. Da's jammer, want zelfgemaakte mayonaise is extra lekker en véél minder duur. Dus, wat als je 'm voortaan eens zelf zou maken? Het recept vind je verderop op deze pagina. En met deze tips lukt het zeker.

Welke olie kies je?

Gebruik voor de klassieke mayonaise of tartaarsaus een neutrale olie zoals maïs- of koolzaadolie. Voeg ook een beetje mosterd toe. Voor een mediterraan smaakje kun je olijfolie gebruiken maar hou er rekening mee dat mayonaise op basis van olijfolie makkelijker schift. Lees hier nog eens na welke olie je voor welke bereiding kunt gebruiken.

Help, mijn mayonaise bindt niet

Voeg geen olie meer toe. Je kunt de mayonaise redden door stevig te kloppen en een piepklein beetje ijskoud kraantjeswater toe te voegen.

Oh nee… geschift?

Doe 1⁄2 koffielepel heet water in een schone kom. Klop met je vuile klopper in het hete water tot er zich schuim vormt. Dan voeg je héél langzaam de geschifte mayonaise toe. Blijf kloppen!

Een snuifje zout

Voeg je zout toe aan je mayonaise, dan moet je een tijdje wachten tot de mayonaise alles heeft opgenomen en je een idee krijgt van de smaak. Los zout daarom eerst op in wat water, citroensap of azijn. Voeg beetje bij beetje toe aan je mayonaise.

Mayonaise met een twist

Extra pittig: voeg wat mosterd, mierikswortel, wasabi of sriracha toe.
Lekker kruidig: voeg gehakte kruiden zoals bieslook, dragon, kervel toe en wat citroensap.
Oh zo groen: voeg in de vijzel gestampt basilicum of waterkers toe.

Wist je dat je ook vegan mayonaise kunt maken? Hoe je dat doet, lees je hier.

Ons recept voor mayonaise

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen