Meest recente artikelen

Hoe weet je of gehakt nog goed is?

Nooit meer twijfelen!

Hoe weet je of gehakt nog goed is? How to's

Je kent dat wel: je koopt gehakt om morgen ovenschotel mee te maken, maar dan komt er plots iets tussen. En wanneer je de volgende dag het pakje openmaakt, ziet het er een beetje bruin uit en twijfel je of het nog goed is. Weggooien maar? Lees eerst dit artikel.

In de eerste plaats moet je natuurlijk naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking kijken. Die staat er niet voor niets. TGT wil zeggen: te gebruiken tot. Is die datum voorbij, gooi het gehakt dan onverbiddelijk weg. Van bedorven gehakt kun je flink ziek worden, dat wil je liever niet. Maar goed, soms gebeurt er iets tijdens het bewaren van het gehakt (het is niet constant gekoeld gebleven, bijvoorbeeld) en twijfel je ook wel eens wanneer de THT-datum nog niet gepasseerd is. Volg deze drie vuistregels om te weten of het gehakt nog goed is.

Stap 1: ruik eraan

Doe het pakje gehakt open en hou het onder je neus. Bah, vies? Dan gooi je het meteen weg. Ruik je niet meteen iets afwijkends, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken.

Stap 2: kijk ernaar

Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje  heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.

Stap 3: voel eraan

Voelt het vlees anders aan dan normaal, en dan bedoelen we plakkerig of slijmerig? Weggooien is de boodschap!

Conclusie: volg je buikgevoel!

Ruikt, lijkt of voelt er iets niet juist, of heb je er gewoon geen goed gevoel bij, gooi het gehakt dan weg en haal een nieuw pakje bij de slager. Better safe than sorry!

Tot slot nog een tip: bereid gehakt blijft langer goed dan rauw gehakt. Ligt er nog gehakt in je koelkast dat morgen vervalt, bak het dan op: je kunt het daarna nog twee dagen in de koelkast bewaren – en in de diepvriezer wel 3 maanden. Opgebakken gehakt kun je later nog perfect gebruiken in spaghettisaus of in een ovenschotel.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen