Meest recente artikelen

Zo bak jij de perfecte steak

Ontdek het hier

  • Deel dit artikel:
Zo bak jij de perfecte steak Artikel

Biefstuk friet, bijna ons nationaal gerecht. Maar het is niet zo simpel om een lekker mals stukje steak te bakken. Wij helpen je op weg met wat weetjes en tips, zo bak jij straks de perfecte steak!

Welk stukje vlees kies je?

  • Entrecote of tussenribstuk: het beginstuk van de dunne lende.
  • Chateaubriand: het kopstuk van de ossenhaas.
  • Tournedos: het middenstuk van de ossenhaas (het derde en laatste stuk, het puntje van de ossenhaas, dat is de filet mignon).
  • Côte à l’os: een ribstuk van het achterkwartier van de koe.
  • Filet pur: het meest malse stukje, maar ook wat duurder. De volkse benaming voor een mals stuk vlees gesneden van de ossenhaas, die op de rug van de koe zit.
  • Onglet: wordt ook binnenspier of kraai genoemd. Het is het lange, smalle stuk onder de dunne lende en de haas.
  • Zesrib: het einde van het lendenstuk. Het is vergelijkbaar met entrecote, maar meer dooraderd met vet.
  • Steak: een mals stuk vlees, dat komt van de dikke lende (bovenbil) of de dikke ziel.

Zo bak je de perfecte steak in de grillpan

Supertips voor een perfecte steak

  1. Haal de steak 20 minuutjes op voorhand uit de koelkast, zeker als je liefhebber bent van saignant. Anders blijft het vlees koud vanbinnen.
  2. Verwarm je pan voor op middelhoog vuur. Smelt er wat echte boter in: misschien niet zo goed voor je lijn, maar wel voor de steak. Hij blijft dan lekker mals.
  3. De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden.
  4. Net voor de boter begint te bruinen, zet je het vuur een beetje lager.
  5. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje. Leg ‘m met de gekruide kant naar onderen zodat hij mooi kan dichtschroeien. Nu kan je de andere kant kruiden.
  6. Heel erg belangrijk: nu laat je het vlees even met rust. De eerste minuten zal het vlees aan je pan kleven, maar als je het nu omdraait of erin prikt, is dit nefast voor de smaak. Laat je steak eerst 3 minuutjes bakken, zonder eraan te komen of erin te prikken.
  7. Na die 3 minuten heeft er zich een mooi korstje gevormd en mag je de steak omdraaien. Gebruik geen vork, maar een schep of een tang.
  8. Laat nog 3 minuten bakken langs de andere kant. Naargelang de dikte, is je steak nu tussen saignant en à point. Volgens je eigen voorkeur kan je je steak wat korter of langer laten bakken. Maar hou je aan de regel: bak je steak maar één keer aan elke kant.
  9. Voeg tijdens het bakproces geen vocht, groenten of andere ingrediënten toe. Maak je saus pas als het vlees uit de pan is.
  10. Eens je tevreden bent met de gaarheid van je steak, haal je ‘m uit de pan. Om te vermijden dat het vlees nu nog vocht of bloed verliest, verpak je het in aluminiumfolie en laat je het nog zo’n 5 minuten rusten.
  11. Je perfecte steak is nu klaar om te serveren. Smullen maar!

Steak bakken in de grillpan

Behalve in een gewone pan, kun je steak ook bakken in de grillpan. Het is een lichtere en gezondere manier om steak te bereiden: je hoeft geen boter te smelten in de pan, je moet alleen de biefstuk lichtjes inwrijven met olie. Zo gebruik je veel minder vetstof. De Libelle Lekker redactie koos voor deze grillpan van BEKA uit de Libelle Lekker Shop, omwille van het grote formaat, de antiaanbaklaag, en omdat ze op alle warmtebronnen én (dankzij de afneembare handgrepen) in de oven mag gebruikt worden. De pan wordt geleverd met 2 siliconen sponsjes zodat je ze makkelijk en zonder krassen kunt schoonmaken.

Grillpan Beka Libelle Lekker Shop

Eén simpele truc om de cuisson te controleren

Een gemakkelijke manier om na te kijken hoe ver je vlees is gegaard, is de truc met je hand. Druk even in de steak met je vinger. Voel dan aan de muis van je hand om de zachtheid te vergelijken.

  • Bleu (rauw van binnen – raw): druk met de rechter wijsvinger op de muis van je linkerhand.
  • Saignant (half rauw van binnen – rare): plaats de linker wijsvinger op de punt van de linkerduim en test de muis weer. Die is nu iets steviger.
  • A point (half doorbakken – medium): zet de linker middelvinger op de linker duim.
  • Bien cuit (doorbakken – well done): zet de linker pink op de linker duim.

Tien overheerlijke recepten

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Biefstuk met kalfsjus en rösti

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Aardappelpannetje met gegrilde biefstuk

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Biefstuk met frieten

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Steak met zuiders garnituur

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Steak bearnaise met gebakken krieltjes en boontjes

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Tagliata

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Entrecote met gegrilde tomaat en kruidenboter

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Côte à l’os met chimichurrisaus

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Onglet met sjalottensaus

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Tournedos met pepersaus

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen