Meest recente artikelen

Zo bak jij de perfecte steak

Ontdek het hier

Zo bak jij de perfecte steak Artikel

Biefstuk friet: bijna ons nationaal gerecht. Maar het is niet zo simpel om een lekker mals stukje steak te bakken. Wij helpen je op weg met wat weetjes en tips; zo bak jij straks de perfecte steak!

Supertips voor een perfecte steak

 1. Haal de steak 20 minuutjes op voorhand uit de koelkast, zeker als je liefhebber bent van saignant. Anders blijft het vlees koud vanbinnen.
 2. Verwarm je pan voor op hoog vuur. Smelt er wat echte boter in: misschien niet zo goed voor je lijn, maar wel voor de steak. Hij blijft dan lekker mals.
 3. De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden.
 4. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje. Leg 'm met de gekruide kant naar onderen zodat hij mooi kan dichtschroeien. Nu kan je de andere kant kruiden.
 5. Heel erg belangrijk: nu laat je het vlees even met rust. De eerste minuten zal het vlees aan je pan kleven, maar als je het nu omdraait of erin prikt, is dit nefast voor de smaak. Laat je steak eerst 1.30 minuten bakken, zonder eraan te komen of erin te prikken.
 6. Nu heeft er zich een mooi korstje gevormd en mag je de steak omdraaien. Probeer niet in het vlees te prikken: gebruik bij voorkeur een tang of, als je die niet bij de hand hebt, prik dan slechts oppervlakkig in het vlees met een vork.
 7. Laat nog 1.30 minuten bakken langs de andere kant. Naargelang de dikte, is je steak nu tussen saignant en à point. Volgens je eigen voorkeur kan je je steak wat langer laten bakken, maar zet het vuur dan wel wat lager.
 8. Voeg tijdens het bakproces geen vocht, groenten of andere ingrediënten toe. Maak je saus pas als het vlees uit de pan is.
 9. Eens je tevreden bent over de gaarheid van je steak, haal je 'm uit de pan. Om te vermijden dat het vlees nu nog vocht verliest, verpak je het in aluminiumfolie en laat je het nog zo'n 5 à 10 minuten rusten.
 10. Je perfecte steak is nu klaar om te serveren. Smullen maar!

Steak bakken in de grillpan

Behalve in een gewone pan, kun je steak ook bakken in de grillpan. Het is een lichtere en gezondere manier om steak te bereiden: je hoeft geen boter te smelten in de pan, je moet alleen de biefstuk lichtjes inwrijven met olie. Zo gebruik je veel minder vetstof.

Eén simpele truc om de cuisson te controleren

Een gemakkelijke manier om na te kijken hoe ver je vlees is gegaard, is de truc met je hand. Druk even in de steak met je vinger. Voel dan aan de muis van je hand om de zachtheid te vergelijken.

 • Bleu (rauw van binnen – raw): druk met de rechter wijsvinger op de muis van je linkerhand.
 • Saignant (half rauw van binnen – rare): plaats de linker wijsvinger op de punt van de linkerduim en test de muis weer. Die is nu iets steviger.
 • A point (half doorbakken – medium): zet de linker middelvinger op de linker duim.
 • Bien cuit (doorbakken – well done): zet de linker pink op de linker duim.

Tien overheerlijke recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen