Meest recente artikelen

Meer dan alleen stoofpotjes: alles wat je wilt weten over koken met bier

Tips en recepten

Meer dan alleen stoofpotjes: alles wat je wilt weten over koken met bier dossier

Dat je wildgerechten, stoofvlees of mosselen beter worden van bier is een feit. Maar je kunt ook andere bereidingen een speciale twist geven met een flesje gerstenat. Hier lees je alles over koken met bier.

Bier is fantastisch in een glas, bij je lekkerste gerechten, maar ook in je gerechten. Hoe combineer je bier? Waarom zou je bier in je beslag doen? En hoe kook je met bier? Ontdek het hier!

Belgische bieren zijn wereldberoemd. Minder internationaal gekend zijn de recepten uit de bierkeuken. Onze overgrootmoeders hamerden al op een pintje, bruin- of witbier in bepaalde gerechten. En gelijk hebben ze: koken met bier maakt heel wat bereidingen beter.

Hoe weet je welk bier je moet gebruiken?

Bier helpt de smaak van je gerecht te accentueren of voegt er extra smaak aan toe. De basisregel is zoet bier voor een zoet gerecht, kruidig voor een winters recept en fris bier voor zomerse schotels.

Zo passen blonde speciaalbieren, witbier, geuze of een simpele pils het best in recepten voor vis en schaaldieren. Denk aan mosselen met bier. Deze bieren zijn een beetje de witte wijn van het bier. Donkere bieren of oud bruin zijn typisch voor de bereiding van stoofpotjes en zoetige wild- of vleesgerechten.

Hoe kook je met bier?

  • Laat het bier staan op kamertemperatuur. Te warme of te koude ingrediënten beïnvloeden namelijk de bereiding.
  • Giet het bier langzaam en vanaf de rand bij je gerecht zodat het vlees niet schrikt en taai wordt.
  • Nog een manier om te koken met bier: blus je pan met bier na het bakken van vlees, zodat je een lekkere saus krijgt.
  • Schenk je bier bij het gerecht, dan hoeft dat niet hetzelfde te zijn. Een bier dat sterk door smaakt gaat dan nog meer alle andere smaken domineren.
  • Hoe langer je het laat inkoken, hoe sterker de smaak van het bier. Denk hieraan als je met bittere bieren werkt in gerechten die lang moeten sudderen.
  • Bier geeft niet alleen smaak, het maakt ook het vlees mals, vandaar dat het een onmisbaar ingrediënt is bij bijvoorbeeld stoofvlees.
  • Ook in beslag voor beignets of pannenkoeken is een pintje een must. De gist en het koolzuurgas maken je gebak luchtiger.

met bier

Probeer ook 'ns deze recepten met bier

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen