Frambozen op hun best in september: kweken, bewaren én 9 lekkere recepten
Seizoenstopper
Elke maand zet Jolien met veel liefde een seizoenstopper in de kijker. Hoe groeit dit puur natuur-ingrediënt, hoe smaakt het en vooral: wat doe je ermee in de keuken? Deze maand: frambozen.
Jolien: "Hap, slik, weg. En dat op repeat. Er is weinig dat me vrolijker maakt dan mijn vierjarige zoon frambozen te zien plukken en opeten recht van de struik. Een frambozenstruik is een dankbare plant: van juni tot oktober geeft hij vruchten. En naast de zoon zijn ook de bijen er dol op, net als de merels trouwens!"
Van het veld tot je bord
Zo groeien frambozen
Frambozen zijn makkelijke planten, ideaal voor beginnende tuiniers. Met een zonnig plekje en wat basiszorg lukt het al snel.
Wanneer planten? Tussen eind oktober en april, zolang het niet vriest. De herfst is een goede periode omdat de grond dan nog lekker warm is en de plant de hele winter kan wortelen, maar planten in de lente is ook prima. Vaak kan je binnen het eerste jaar al oogsten.
Zo oogst je frambozen
- Check in het seizoen dagelijks of er rijpe frambozen zijn, dan zijn ze op hun best. Tip: een rijpe framboos laat vanzelf los. Moet je trekken, dan is ze nog niet rijp.
Laat onrijpe exemplaren hangen, die krijgen vanzelf meer smaak.
Zo koop je frambozen
Kies voor droge, gave vruchten, zonder kneuzingen of schimmel.
Koop lokaal of ga voor een verse zelfplukweide.
Zo bewaar je frambozen
Leg ze ongewassen in een papieren zak in de koelkast. Zo zijn ze tot 3 dagen houdbaar.
Langer bewaren? Vries ze in.Handige tip: leg ze eerst los op bakpapier in de diepvries, en daarna in een zakje/doosje. Zo blijven ze tot 12 maanden goed.
Frambozen wassen, hoe doe je dat?
Spoel ze vlak voor gebruik onder zacht stromend water.
Laat uitlekken in een vergiet en dep voorzichtig droog.
Waarom schimmelen frambozen zo snel?
Frambozen bevatten veel water en suikers, waardoor ze gevoelig zijn voor kneuzingen en schimmel.
Was ze pas vlak voor gebruik.
Verwijder beschimmeld fruit meteen.
Extra tips voor de tuinier
Woekeren vermijden: trek nieuwe scheutjes in het voorjaar uit.
Snoeien:
Zomerframbozen (oogst juni-juli): takken snoeien eind juli/begin augustus.
Herfstframbozen (oogst augustus-oktober): snoeien in het late najaar.
Leuke frambozen-ideeën
Vries frambozen met munt in als ijsblokjes voor een frisse feestelijke touch in een zomers drankje of een karaf water.
Ontdek ook gele frambozen, een verrassend alternatief voor de klassieke rode variant.
Zo bereid je frambozen
Frambozen zijn super veelzijdig:
Gewoon uit het vuistje.
In yoghurt, ontbijtbowls, salades of desserts.
In ijs, pannenkoeken en cakes.
Als coulis, confituur of smoothie.
Ontdek hier onze lekkerste recepten:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!