Meest recente artikelen

Welke groenten en fruit bewaar je beter niet in de koelkast?

En welke net wel?

Welke groenten en fruit bewaar je beter niet in de koelkast? Artikel

Je kent het wel: je komt thuis van de (super)markt en laadt je zakken uit. Groenten in de koelkast, fruit in de fruitmand en hop, klaar. Maar heb je er al wel eens bij stilgestaan dat niet alle fruit graag op kamertemperatuur bewaard wordt en dat sommige groenten heel wat van hun smaak verliezen wanneer je ze in de koelkast stopt?

Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de tomaat. Deze mag je nooit in de koelkast bewaren. Tomaten zijn afkomstig uit landen met zomerse dagen en zwoele nachten. Ze houden van de warmte en verliezen hun smaak en aroma's wanneer je ze bewaart op een koude plek. Er bestaat ook geen manier om dit proces om te draaien. Aardbeien bijvoorbeeld krijgen hun smaak bijna volledig terug wanneer je ze op kamertemperatuur laat komen. Maar tomaten worden nooit meer de oude, jammer genoeg. Beter bewaar je ze net als aardappelen: op een koele, donkere plek met temperaturen rond 12 à 15 graden. En nog een extra tip: leg ze met het groene kroontje naar onderen. Op deze manier vermijd je dat ze papperig worden.

En zo zijn er veel voorbeelden van groenten en fruit waar je de smaak en de levensduur van verlengt als je ze op de juiste manier kunt bewaren.

Er zijn 3 omgevingen waar groenten en fruit bewaard kunnen worden:

  • In de koelkast tussen 3° en 7°. En dan bij voorkeur in de groentelade of bovenaan in de koelkast.
  • In een koele berging tussen 8° en 15°. Een verluchte donkere ruimte zoals een kelder kan hiervoor perfect dienst doen. Let er wel op dat je voedingswaren niet op de grond zet om eventuele ongedierte aan te trekken.
  • Op kamertemperatuur vanaf 12°. Vermijd wel dat je ze vlak naast een warmtebron legt.

Dze groenten en fruit horen thuis in de koelkast

  • Andijvie, asperges (in een vochtige doek), selder, bloemkool, broccoli, champignons en oesterzwammen, koolsoorten, prei, schorseneren, spruiten, sla, spinazie, verse tuinkruiden, witloof en wortelen met loof.
  • Aardbeien, bessen, frambozen en ander klein fruit, appelen en peren.

Deze groenten en fruit horen thuis in de koele berging

  • Bonen, doperwten, courgettes, knolselderij, komkommer, paprika's, uien, aardappelen, bewaarwortelen.
  • Citrusvruchten en kiwi's.

Deze groenten en fruit bewaar je best op kamertemperatuur

  • Aubergines, tomaten, kruiden in pot.
  • Bananen en tropische vruchten.

Opgelet met deze combi's

Let wel op met tomaten, rijpe appelen en kiwi's. Deze geven veel ethyleen vrij. Dat is een natuurlijk rijpingshormoon waar vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig voor zijn en waardoor deze dus sneller bederven. Tomaten, appels en kiwi's bewaar je dus steeds beter apart.

Lees ook…

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen