Jolien smult van nieuwe patatjes
seizoenstopper
Elke maand zet Jolien met veel liefde een seizoenstopper in de kijker. Hoe groeit dit puur natuur-ingrediënt, hoe smaakt het en vooral: wat doe je ermee in de keuken? Deze maand: primeuraardappelen.
Heb je ze ooit geproefd, dan weet je dat ze onweerstaanbaar zijn. Maar wat is het dat deze jonge aardappeltjes zo bijzonder maakt? Primeuraardappelen of nieuwe patatjes zijn zoals de naam doet vermoeden de eersten van het seizoen. Eigenlijk worden ze geoogst voor ze volledig rijp zijn, waardoor ze een dunne, haast fluweelzachte schil hebben. In vergelijking met hun volgroeide tegenhangers bevatten nieuwe aardappelen minder zetmeel, waardoor ze een vastere en sappigere textuur hebben en een licht zoete smaak. Belgische primeuraardappelen zijn verkrijgbaar van begin juni tot augustus. Een echt seizoensproduct dus!
Van het veld naar je bord
Zo groeien ze: wist je dat één kleine pootaardappel kan uitgroeien tot een plant met onder de grond tientallen nieuwe kleintjes? In tegenstelling tot gewone aardappelen worden primeurs al na negentig dagen geoogst – lang voor ze volledig rijp zijn. Dat geeft ze hun kenmerkende dunne schil.
Zo koop je ze: wrijf zachtjes over de schil. Als die loskomt, weet je dat je een primeuraardappel in handen hebt. Het is dus absoluut niet erg als de schil loslaat. Kies wel voor stevige exemplaren zonder zachte plekken of scheurtjes. De lekkerste komen rechtstreeks van de boer of markt, waar ze vaak supervers worden aangeboden.
Zo bewaar je ze: in tegenstelling tot doorsnee aardappelen zijn deze nieuwe maar beperkt houdbaar. Dé tip: eet ze zo snel mogelijk na aankoop. Bewaar ze sowieso op een koele, donkere en droge plaats.
Zo bereid je ze: de dunne schil is eetbaar en geeft extra smaak en bite. Zacht boenen volstaat dus voor je ze klaarmaakt.
• Kook ze 15 à 20 minuten in gezouten water, tot ze zacht zijn.
• Stomen houdt de smaak en structuur beter vast dan koken. Reken op 20 à 25 minuten.
• Bakken kan ook. Kook ze eerst 10 minuten en bak ze daarna in boter tot ze een krokant korstje hebben. Hemels!
• In de oven? Halveer ze, meng ze met olijfolie en kruiden en bak ze 25 à 30 minuten op 200°C.
• Op de barbecue doen ze het ook geweldig. Smeer ze in met olijfolie en gril ze tot ze goudbruin zijn.
Wat is het verschil met gewone aardappelen?
De naam zegt het al: nieuwe patatjes zijn de eerste van het seizoen. Ze worden geoogst voor de schil volledig is uitgehard, wat ze heerlijk zacht en smaakvol maakt. De gewone worden pas later in het seizoen geoogst. Primeuraardappelen zijn dus vaak kleiner. Ze zijn ook lichter verteerbaar omdat ze minder zetmeel bevatten.
Moet je primeuraardappelen twee keer koken?
Primeurs bevatten iets meer solanine dan rijpe exemplaren, maar in normale hoeveelheden is dat geen probleem. Twee keer koken is dus niet nodig. Zie je groene plekjes? Snij ze weg en je zit goed!
Waarom kleuren je aardappelen groen?
Aardappelen kunnen groen kleuren als ze te veel licht krijgen? Dit betekent dat ze meer solanine en chaconine bevatten, stoffen die minder gezond zijn. Bewaar ze daarom altijd op een koele, donkere plek. Toch groene plekken? Snij ze gewoon weg.
Wat betekenen de 'ogen' op een aardappel?
De ogen op een aardappel zijn beginnende knopjes waaruit een nieuwe plant kan groeien. Elke knol heeft er tot wel tien, die in het voorjaar uitlopen zodra de omstandigheden gunstig zijn. Zo begint de cyclus van de aardappelplant telkens opnieuw. Primeuraardappelen zijn zo jong dat ze amper uitlopers vormen. Zie je toch kleine scheutjes? Je snijdt ze eenvoudig weg met een mesje.
9x heerlijk gecombineerd
- • Voor het ultieme klassieke bijgerecht breng je primeur-aardappelen op smaak met mayonaise, grof zeezout en peterselie. Voeg wat yoghurt toe voor een frisse, lichte toets.• Breng de aardappelen op smaak me rozemarijn, knoflook en olijfolie en zet ze in de oven. Wil je de aardappelen lekker crunchy? Verwarm de bakplaat met de olie voor op 200°C voor je de aardappelen erin laat glijden.• Maak er een zomerse salade mee. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar met yoghurtmayo of een frisse honing-mosterddressing zit je altijd goed. Combineer ze met wat jij lekker vindt: komkommer, dille en gerookte zalm of boontjes, spek, dragon en een hargekookt ei. Tip: serveer de aardappelen eens lauwwarm! Zo nemen ze de smaken nog beter op.• Aardappelen zijn zalig in een papillot. Snij ze met de mando-line in dunne plakjes en combineer ze bijvoorbeeld met zalm, prei, dille en citroenzeste. Doordat alles samen gaart, nemen de aardappelen de smaak van de andere ingrediënten goed op.• Serveer ze als verfijnd hapje in een glaasje met gerookte forel, prinsessenboontjes en dille. Doe opnieuw een schep yoghurt bij je mayonaise voor een lekker frisse dressing.
• Voor Spaanse vibes bak je aardappelen met olijfolie, paprikapoeder en chili. Geef ze een patatas bravas-toets met wat extra gerookt paprikapoeder. Of giet er losgeklopte eieren over om ze te veranderen in een smeuïge tortilla de patatas.
• Ken je pyttipanna al? Voor dit Zweedse aardappelpannetje snij je een overschotje gekookte aardappelen in stukjes, samen met andere groenten en worst of spek en bak je alles even op. Werk het gerecht eventueel af met een spiegelei en maak het lekker zomers met extra veel kruiden zoals dragon, dille, bieslook of kervel.
• Roerbak gekookte patatjes met gember, chili, knoflook, komijn en spinazie voor een heerlijke Indiase saag aloo. Blus ze met kokosmelk en laat alles even sudderen. Smaakbom!
• Nieuwe patatjes zijn stevig, waardoor ze niet snel uit elkaar vallen. Rijg een overschotje gekookte patatjes op een spiesje met courgette, kerstomaat en halloumi. Laat de spiesjes karamelliseren in de oven of op de barbecue.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Lees ook …