Meest recente artikelen

Wat is er het lekkerst in de winter?

  • Deel dit artikel:
Wat is er het lekkerst in de winter? Artikel

Ieder seizoen heeft zo zijn specialiteiten en wij zetten even voor je op een rijtje wat de winter allemaal voor lekkers met zich meebrengt.

Van spruitjes tot rodekool

Kool is niet alleen geschikt voor winterse boerenkost, maar rauw in een slaatje of snel gewokt of gestoomd smaakt kool heel subtiel. En bovendien zijn kolen nu, in de winter, het allerlekkerst. Let er bij aankoop op dat de bladeren stevig en fris zijn. Soorten genoeg om uit te kiezen. Van knapperige spruitjes over klassieke rodekool tot ietwat zoete Chinese kool. Van sommige soorten, zoals bloemkool en broccoli, eten we de bloemen, van andere soorten de balderen (wittekool, rodekool), van spruitjes dan weer de okselscheuten. Een hekel aan die geur? Dan is er één tip: kook ze niet te lang!

Knollen en wortels

Knolselder, aardpeer, raapjes of rode bietjes: lang werden ze gebannen uit de boodschappentas wegens “niet hip”, maar op dit moment zijn ze aan een revival toe. Topkoks herontdekken vergeten groenten en zelfs in de meest trendy restaurant krijg je tegenwoordig schorseneren, pastinaak en koolraap geserveerd.

Postelein

Het lijkt op spinazie, zit boordevol ijzer en vitamines: dat moet postelein zijn. Tere blaadjes die zo snel mogelijk na het plukken geconsumeerd moeten worden, bijvoorbeeld in een kraakvers slaatje of in stamppot of soep.

Bloedsinaasappel

Sappig rood vruchtvlees en massa’s vitamine C: dit is hét moment om bloedsinaasappels te eten. Verwerk ze bijvoorbeeld in een citrussalade!

Roodbaars

Wordt ook wel dorade genoemd, maar wegens mogelijke verwarring met daurade (zeebrasem) mag dat officieel niet meer. Het is een vrij grote vis, hij kan wel 1 meter lang worden. Meestal koop je ‘m als filet. Roodbaars heeft stevig vlees, waardoor de vis prima geschikt is om te bakken of te frituren. Tot en met maart is hij van topkwaliteit!

Ook nu eten…

  • Aardpeer
  • Bloemkool
  • Granaatappel
  • Heilbot
  • Knolselder
  • Krab
  • Oesterzwam
  • Skrei
  • Spinazie
  • Veldsla
  • Waterkers
  • Witloof
  • Zalm
  • Zurkel
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen