Meest recente artikelen

Dit heb je vast nog nooit geprobeerd: pastinaak in je dessert!

Nu maken!

Dit heb je vast nog nooit geprobeerd: pastinaak in je dessert! Artikel

Wortels of courgette in cake, zoete pompoentaart voor Halloween, meringues van rode biet... Groenten verwerkt in desserts zijn geen zeldzaamheid meer. Maar soms duikt er toch een onverwachte nieuwkomer op. Ontdek de nieuwste ster van het dessertenbuffet: pastinaak!

Geroosterde pastinaak, pastinaaksoep, pastinaakpuree, pastinaakchips… Je hebt vast al zowat alles eens geprobeerd met pastinaak. Behalve een dessert. Toch gaan grote chefs graag met deze groente aan de slag in zoete gerechten. Dat is niet verwonderlijk, want volgens experten in foodpairing gaat pastinaak prima samen met allerlei soorten fruit, chocolade en honing.

Wablieft: pastinaak?

Maakte je nog geen kennis met pastinaak (altijd mogelijk) dan kunnen we deze groente nog het best omschrijven als een witte wortel. Hij is een beetje droger van textuur dan gewone wortelen, en gaat bovenaan iets breder, en onderaan iets smaller. De smaak van bereide pastinaak is zoet, maar toch met een pittige toets. De wortel is lekker rauw, geraspt door slaatjes bijvoorbeeld, maar wordt voornamelijk gebruikt in soepen en stoofschotels, en geroosterd in de oven – meestal gecombineerd met andere winterse wortelgroenten zoals wortelen, bietjes, aardappel, aardpeer…

Pastinaak was in onze contreien ooit basisvoedsel en even populair als de aardappel nu, maar in de laatste eeuwen raakte ze wat vergeten. Dankzij de revival van de vergeten groenten vind je ze nu terug in elke supermarkt. De groente wordt, net als andere wintergroenten zoals spruitjes bijvoorbeeld, lekkerder als de vorst er overheen is gegaan. Door de koude maken de groenten namelijk suiker aan, die dienst doet als een soort antivries. Daarvan gaat pastinaak lekker zoet smaken.

Net dat zoete maakt dat pastinaak ook prima in desserts kan gebruikt worden. Net als wortel – denk bijvoorbeeld maar aan zo’n heerlijke wortelcake. Verwerk geraspte pastinaak in cakes en koekjes en voeg zo een extra portie groenten en natuurlijke suikers toe aan je dessert.

Aan de slag met dit recept

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen