Meest recente artikelen

Heb je dit al eens geprobeerd? Pastinaak in je dessert

Om nu te maken!

Heb je dit al eens geprobeerd? Pastinaak in je dessert Artikel

Wortels of courgette in cake, zoete pompoentaart voor Halloween, meringues van rode biet... Groenten verwerkt in desserts zijn geen zeldzaamheid meer. Maar soms duikt er toch een onverwachte nieuwkomer op. Ontdek de nieuwste ster van het buffet: pastinaak in je dessert!

Geroosterde pastinaak, pastinaaksoep, pastinaakpuree, pastinaakchips… Je hebt vast al zowat alles eens geprobeerd met pastinaak, behalve een dessert. Toch gaan grote chefs graag met deze groente aan de slag in zoete gerechten. Dat is niet verwonderlijk: volgens foodpairing-experts gaat pastinaak goed samen met fruit, chocolade en honing.

Veelzijdige witte wortel

Maakte je nog geen kennis met pastinaak – en je weet maar nooit – dan kunnen we hem nog het best omschrijven als een witte wortel. De witte peen is een beetje droger van textuur dan gewone wortelen. Hij gaat ook bovenaan iets breder en onderaan iets smaller.

De smaak van bereide pastinaak is zoet met een pittige toets. De wortel is lekker rauw, geraspt door een slaatje bijvoorbeeld. Maar de vergeten groente wordt voornamelijk gebruikt in soepen en stoofschotels. Of geroosterd in de oven, meestal samen met andere winterknollen zoals wortelen, bietjes, aardappel, aardpeer… Ontdek hier onze beste recepten met pastinaak.

Pastinaak voor een zoet dessert

Pastinaak was in onze contreien ooit ons basisvoedsel. Hij was al even populair als de aardappel nu. In de laatste eeuwen raakte hij wat vergeten. Dankzij de revival van de vergeten groenten vind je hem nu terug in elke supermarkt. De groente wordt, net als andere wintergroenten zoals spruitjes bijvoorbeeld, lekkerder als het al eens gevroren heeft. Door de koude maken de groenten namelijk suiker aan. Deze doet dienst als een soort antivries. Daarvan wordt de pastinaak lekker zoet.

Het is precies dat zoete dat maakt dat pastinaak ook prima in een dessert kan gebruikt worden. Net zoals de gewone wortel – denk maar aan wortelcake. Verwerk geraspte pastinaak in cakes en koekjes en voeg zo een extra portie groenten en natuurlijke suikers toe aan je dessert.

Origineel dessert: probeer deze recepten met pastinaak

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen