Meest recente artikelen

Mijn zoontje eet enkel broccoli, komkommer en wortel. Is dat erg?

Karolien Olaerts weet raad

Mijn zoontje eet enkel broccoli, komkommer en wortel. Is dat erg? Artikel

We willen allemaal dat onze kinderen gezond en gevarieerd eten, maar soms hebben ze daar zelf een andere mening over. Is het erg als je kind enkel een paar specifieke groenten wil eten? Karolien Olaerts beantwoordt deze vraag.

Karolien Olaerts is niet enkel chef, ze behaalde ook een master in de biomedische wetenschappen met als specialisatie 'Voeding'. Ze is dus de uitgelezen persoon om voedingsadvies aan te vragen. Deze keer beantwoordt ze de vraag: "Is het erg als mijn zoontje enkel broccoli, komkommer en wortel eet?"

"Variatie is zeker en vast verkiesbaar, maar als het om kleine kinderen gaat, is het nog véél belangrijker om aan tafel geen stress te creëren. Je kind pushen om dingen te eten, daar wordt niemand gelukkig van. Niet de kinderen, niet de ouders. En stel dat je je zoontje na veel gedoe zover krijgt om één hapje paprika te eten, dan hoef ik je wellicht niet te vertellen dat die minuscule hoeveelheid paprika geen enkel voordeel zal bieden voor zijn gezondheid. Focus je dus in eerste instantie niet op variatie, maar wel op het scheppen van een ontspannen sfeer aan tafel. Het is helemaal oké om de voorkeursgroenten van je zoontje dagelijks op het menu te zetten. Dit is dan wat we noemen zijn 'veilige voedsel'. Blijf daarnaast wel zeker ook andere dingen aanbieden: vraag hem of hij iets wil proeven of vraag of er iets nieuws op zijn bordje mag liggen, zonder aan te dringen. Geef hem de vrijheid om te weigeren. Streef naar een fijn tafelmoment. Wanneer hij er klaar voor is, zal hij uit zichzelf meer beginnen te proeven. Een Instagramaccount vol tips en tricks hierrond is @rolinde_opdegroei."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen