Meest recente artikelen

Het mosselseizoen gaat van start!

  • Deel dit artikel:
Het mosselseizoen gaat van start! Artikel

Vandaag, 24 juli 2013, start alweer een smakelijk seizoen met heerlijke Zeeuwse mosselen. Dat is wat later dan andere jaren, mogelijk door het koude voorjaar. Het weer heeft een grote invloed op de groei van de mosselen. Hierdoor hebben de mosselkwekers en handelsbedrijven besloten om ze wat meer tijd te geven.

En met succes! Het mooie weer van de afgelopen weken zorgden ervoor dat de mossel dit jaar weer van goede kwaliteit is.

In België worden de Zeeuwse mosselen elk jaar opnieuw enorm geapprecieerd. Elk jaar wordt er ongeduldig uitgekeken naar de start van een nieuw seizoen. De echte Zeeuwse mossel groeit in de Oosterschelde, waar ze via de Mosselveiling in Yerseke op de markt komen.

Uiteraard kan je ook al vroeger mosselen vinden. Duitse mosselen, of mosselen uit Frankrijk. Zeeuwse mosselen worden, in tegenstelling tot sommige andere soorten, op de bodem van de zee geteeld. Dit zijn de typische ‘bodemcultuur’ mosselen. Vervolgens worden de mosselen in de Oosterschelde uitgezet, waar ze op gewicht komen. Deze techniek zorgt ervoor dat deze Zeeuwse mosselen doorgaans ‘beter in het vlees’ zitten.

Geen maanden met ‘r’

Algemeen wordt aangenomen dat je mosselen best eet in maanden met een ‘r’ in de naam en dus niet in mei, juni, juli of augustus. Dit dateert uit een periode waarin men nog geen gebruik maakte van koelinstallaties of ijskasten om de mosselen in te vervoeren of te bewaren. Het warme zomerweer zorgde dus regelmatig voor bedorven mosselen. Tegenwoordig is het regeltje niet meer van toepassing.

9 mosselgerechtjes

[IMAGE4]

>> meer dan 75 recepten met mosselen

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen