Meest recente artikelen

Hoe maak je mosselen snel schoon?

Wij serveren je de beste tips en tricks!

Hoe maak je mosselen snel schoon? Artikel

Doet de geur van een dampende mosselpot je ook spontaan aan de zee en vakantie denken? Tover wat frietjes en een lekkere mosselsaus op tafel en je maakt van je maaltijd een feest! Maar voor je dat doet, moet je de mosselen natuurlijk eerst schoonmaken. Zo doe je het!

Mosselen schoonmaken: zo doe je dat

  1. Leg mosselen in water en doe er flink wat zout bij. Tegenwoordig kun je deze stap meestal overslaan.
  2. Haal de mosselen met een kapotte schelp eruit, net als mosselen met een schelp die blijft open staan, ook als je erop tikt.
  3. Neem een scherp mes en verwijder het vuil van de schelp. Verwijder ook de baard van de mossel: het kan geen kwaad om 'm op te eten, maar het voelt niet zo fijn aan in de mond. De baard kun je gewoon van de mossel af trekken.
  4. Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen. Spoel ze daarom een tweede keer en indien nodig nog een keer, tot het water schoon blijft.
  5. Je mosselen zijn nu helemaal klaar om gekookt te worden. Smakelijk!

Wat doe je met mosselen die dicht blijven na het koken?

De mosselen die nog dicht zijn na het koken, hoef je niet weg te gooien. Je hebt waarschijnlijk te maken met een mossel die een sterkere sluitspier heeft, maar je kan 'm perfect openmaken met een mesje. Weegt de mossel opvallend veel? Dan heb je waarschijnlijk een 'slikmossel' vast die zich heeft volgepropt met zand. Deze moet je wel weggooien.

Lekker én gezond

Mosselen zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ze zitten boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. En helemaal mooi: ze bevatten bijna geen vet, waardoor ze ook nog eens goed zijn voor een slanke lijn! Op voorwaarde dat je er niet te veel frietjes bij eet, natuurlijk.

Mosselen: alleen tijdens de maanden met een 'r'?

Dat je mosselen alleen kunt eten tijdens de maanden met een 'r', is gelukkig een fabeltje. Maar waarom denken veel mensen dit dan? Vroeger bestond er nog geen gekoeld transport, waardoor de – koelere – maanden met een 'r' ideaal waren om mosselen te vervoeren. Tegenwoordig bestaan er koelsystemen waardoor je het hele jaar door mosselen kunt eten, maar het is wel zo dat ze in de 'r'-maanden op hun best zijn.

Probeer alvast deze recepten met mosselen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen