Meest recente artikelen

Welke mosselen moet je weggooien?

Goed om te weten!

Welke mosselen moet je weggooien? Artikel

Twijfel jij ook wel eens welke mosselen je nu juist moet weggooien vooraleer je ze bereidt? Geen nood, we zetten even voor je op een rijtje welke mosselen je beter niet kunt opeten.

Mosselen zijn zalig lekker en iets om echt van te genieten. Maar één slechte mossel in de pan kan de pret bederven en je enkele dagen flink ziek maken. Daarom moet je elke mossel controleren voor ze de pan in gaat. Wij vertellen je hoe.

Mosselen die stinken

De simpelste raad die we je kunnen geven als het over voedselveiligheid gaat, is ruiken. Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien.

Toch zegt de geur van iets niet alles: ook met voedingsmiddelen die niet stinken kan iets mis zijn. Let dus ook op de volgende tekenen.

Mosselen die open staan

Of beter: die open blijven staan. Die worden ook wel eens gapers genoemd. Tegenwoordig zijn mosselen meestal vacuüm verpakt: in die beschermde omgeving openen de mosselen zich een klein beetje en worden ze een beetje sloom. Het is normaal dat ze, wanneer je ze net uit het pak haalt, een klein beetje open staan. Maar wanneer je ze onder de koude kraan houdt, zouden ze moeten sluiten. Soms duurt dat eventjes. Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien. En als er abnormaal veel mosselen in een pak zitten die open blijven staan, kan dat erop wijzen dat ze niet al te vers meer zijn. 5 à 6 mosselen per pak moeten weggooien is normaal, meer is een beetje verontrustend.

Mosselen waarvan de schelp beschadigd is

Mosselen waarvan de schelp beschadigd is, gooi je altijd weg. Je weet namelijk niet wanneer de schelp beschadigd is geraakt: is dat gebeurd terwijl de mossel al in z'n beschermende verpakking zat, of al van tevoren? Het is mogelijk dat de mossel bacteriën bevat die je kunnen ziek maken. Neem dus liever het zeker voor het onzekere.

Mosselen die blijven drijven

Drijvende mosselen zijn niet altijd slecht: het kan bijvoorbeeld zijn dat ze bij het spoelen geschrokken zijn en zuurstof gehapt hebben. Door deze luchtbel in de schelp blijven ze dan drijven. Je kunt ze gewoon meekoken.

Mosselen die na het koken dicht blijven

Sommige mosselen hebben zo'n sterke sluitspier dat de schelp, ook na het koken, stevig dicht blijft. Meestal worden deze mosselen weggegooid, maar dat is niet nodig: meestal zijn ze gewoon eetbaar én bevatten ze juist heel veel vlees. Je kunt ze openen door met een mesje in de sluitspier te steken (zoals je bij een oester zou doen) zodat de mossel open gaat. Doe dit niet boven je bord, want heel soms gaat het toch over een slikmossel.

Mosselen die zwaarder wegen dan de rest

Opgelet met mosselen die zwaarder wegen dan de rest: dat zijn slikmosselen. Deze mosselen zijn onder het zand bedolven geraakt en gestikt. Ze zitten vol met zand en giftige stoffen uit de algen van het slib. Je kunt er flink ziek van worden, gooi deze mosselen dus altijd weg. Je herkent ze meestal aan een matte schelp én aan hun gewicht natuurlijk. Vermoed je bij het schoonmaken van de mosselen dat je een slikmossel in je handen hebt, probeer dan even de schelpen over elkaar te schuiven: bij een slikmossel laten ze makkelijk los.

Hoe gooi je die mosselen dan weg?

Mosselen (en lege mosselschelpen) zijn dierlijke producten en de schelpen verteren erg moeilijk, ze mogen daarom niet op de composthoop en ook niet bij het gft. Ze horen in de huisvuilzak met het restafval. Of je kunt ze malen en bij de kippen strooien (da's goed voor stevige eierschalen) of rondom planten die aantrekkelijk zijn voor slakken, als natuurlijke barrière.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen