Meest recente artikelen

Mosselen weken in melk: zin of onzin?

De waarheid over oma's tip

Mosselen weken in melk: zin of onzin? Artikel

Je hoort soms wel eens zeggen dat je mosselen moet weken in melk om ze lekker dik te laten worden. Is dat zo, of moeten we deze tip naar het rijk der fabeltjes verwijzen? We zochten het voor je uit.

Wij kijken elk jaar opnieuw uit naar het begin van het mosselseizoen. En het liefst van al maken we ze zelf klaar (check bijvoorbeeld deze 25 manieren om mosselen te bereiden!). Maar wat we ons nu altijd al afvroegen, is of het echt een goed idee is om mosselen in melk te weken, zoals vaak aangeraden wordt. Het antwoord is: nee!

Voor de verklaring moeten we even terug naar waarom je mosselen zou moeten weken. Twee redenen vinden we daarvoor: zand zou erdoor uit de mossel gefilterd worden, en de mossel zou lekker dik worden en een speciale smaak krijgen.

  • Over het filteren kunnen we kort zijn: mosselen koop je meestal in de winkel. Deze mosselen zijn al gespoeld en verwaterd en hebben overtollig zand al uitgespuwd. Mosselen zelf plukken in het wild zouden we niet aanraden: ze groeien vaak op golfbrekers waar ook meeuwen graag vertoeven. Mosselen die je in het wild plukt, kunnen daardoor besmet zijn met bacteriën uit de uitwerpselen van deze vogels. Toch maar niet, zeker?
  • Wat de smaak en textuur van de mossel betreft willen we dit even meegeven: mosselen maak je meestal klaar in de zomer, wanneer het lekker warm is buiten. Als je mosselen weekt in melk, loop je het risico dat deze zuur wordt en dan moet je alle mosselen weggooien. Dat zou pas zonde zijn! Mosselen laat je trouwens best nooit te lang weken in stilstaand water, zelfs niet in water zonder iets erbij: mosselen overleven alleen in zout stromend water en sterven in stilstaand zoet water. Spoelen onder de kraan kan wel.

Melk tegen mosselallergie

Bij het begin van het mosselseizoen, in de maanden juli en augustus, bevatten mosselen meer eiwitten dan later op het seizoen. Sommige mensen reageren hier wat overgevoelig op. Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd  gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen. Tegenwoordig zijn de meningen verdeeld. Ons lijkt het verstandiger om, als je gevoelig bent, gewoon geen mosselen te eten bij het begin van het seizoen. Beperk je tot de maanden met een r, later op het seizoen.

En hoe zit het met bloem?

Behalve melk, wordt soms ook bloem toegevoegd aan het spoelwater van mosselen. Eigenlijk om dezelfde redenen: de mossel neemt de bloem op en spuwt het zand uit, en ze wordt er dik en blank van. Ook deze behandeling is overbodig. De kleur van de mosselen doet er trouwens niet toe: witte en gele mosselen zijn even lekker – het kleurverschil komt gewoon doordat niet alle mosselen evenveel pigmenten bevatten.

Moraal van het verhaal? Mosselen hebben niks nodig!

De mosselen de we in de winkel kopen, zijn al van zand ontdaan. Maak eventueel de schelpen even schoon met een mesje, verwijder de baard van de mosselen en spoel ze onder de kraan tot het water helder is. Doe ze vervolgens in de pan en maak ze volgens je favoriete recept.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen