Meest recente artikelen

‘Moet je een gesloten mossel weggooien?’ Twaalf keukenweetjes onder de loep

Waar of niet waar?

‘Moet je een gesloten mossel weggooien?’ Twaalf keukenweetjes onder de loep Artikel

Voor eens en voor altijd... Is het zo dat verse eitjes zinken? Moet je koffie in de diepvries bewaren? En voorkomt olijfolie dat pasta gaat plakken? Iedereen kent deze voedselmythes. Maar zijn ze waar of niet waar? Twaalf keukenweetjes onder de loep.

Mag je steak echt maar een keer draaien? En kan je dronken worden van stoofvlees met bier? Wij namen twaalf populaire keukenweetjes onder de loep…

Oude eieren drijven, verse eieren zinken in koud water

WAAR: Het klinkt te simpel om waar te zijn, maar het is een keukenweetje dat werkt. Er zit een membraan tussen eiwit en schaal. Naarmate het ei ouder wordt, trekt het membraan weg van de schaal. Daardoor ontstaat een luchtzak dat het ei laat drijven. Een ei van een à twee weken is op z'n best. Het blijft ongeveer zes weken goed. Bij een gekocht eitje volstaat dus gewoon een blik op de houdbaarheidsdatum.

 

Voeding kookt sneller in zoutwater

WAAR: Zout verhoogt immers het kookpunt van kokend water. Maar ook suiker of een andere wateroplosbare stof drijft de temperatuur op. Om het kookpunt van een liter water met minder dan een graad te verhogen heb je 30 gram zout nodig. Dat is gelijk aan het zoutgehalte van zeewater. Zonder zout zou pasta ook maar flets smaken. Daarnaast behouden groene groenten meer smaak in zoutwater.

 

Koffie blijft langer vers in de diepvries

NIET WAAR: Koffie wordt snel oud. De bonen in de vriezer gooien, beïnvloedt echter de viscositeit van de essentiële oliën. Voor een lekker kopje probeer je net zo veel mogelijk die essentiële oliën eruit te halen, dat bepaalt de crema. Bonen invriezen schiet z'n doel dus voorbij. Je koopt beter kleinere porties die je vacuüm of luchtdicht bewaart op een koele, donkere plaats.

 

Olijfolie in het kookwater voorkomt dat pasta gaat plakken

NIET WAAR: Doe nooit olie in het water, enkel zout. De echte truc is het water krachtig te laten koken in plaats van sudderen. Het zorgt ervoor dat de pasta in beweging blijft, zodat deze niet blijft plakken. Af en toe roeren is ook goed. Gebruik altijd een ruime hoeveelheid water. Achteraf olijfolie over de pasta sprenkelen maakt dan weer dat de saus niet aan de paste bindt. Hou liever wat kookvocht opzij om aan de saus toe te voegen. Door pasta te koken, komt er zetmeel vrij waardoor de saus beter aan de pasta blijft kleven.

 

Paddenstoelen groeien nog nadat ze zijn geplukt

WAAR:Paddenstoelen kunnen tot vier dagen na de pluk blijven groeien. Gewone variëteiten zoals champignons en veldchampignons bewaar je het best in een papieren zak om condensatie en bederf te voorkomen. Exotische paddenstoelen – shiitake, enoki, oesterzwammen – kunnen uitdrogen in een papieren zak. Deze laat je beter in de winkelverpakking met het plastic eromheen.

 

3 bons plans pour une viande tendre et juteuse

Biefstuk mag je maar één keer omdraaien

TWIJFELGEVAL: Sommigen zweren bij deze regel, anderen raden aan om de steak elke 15 seconden om te draaien. Een steak van twee centimeter dik heeft ongeveer twee minuten nodig om à point te worden. Het continu keren en dus blootstellen aan warmte, voorkomt dat de steak niet te gaar wordt. Nog andere chefs pleiten voor drie flips voor de perfecte steak. Zodra het sap begint door te sijpelen, draai je vlees één keer. Dat herhaal je voor de andere kant. Vervolgens draai je het vlees nog eens om voor je het serveert.

 

Het dichtschroeien van vlees houdt het sappig

NIET WAAR: Dit is een van de grootste misvattingen onder de keukenweetjes. De korst die zich vormt, is niet waterdicht. Het sissen van vlees in de pan of op de grill is immers het geluid van vocht dat ontsnapt en verdampt. Door het vlees te bakken, wordt het oppervlak bruin waardoor juist nieuwe, intense smaken ontstaan.

 

De alcohol verdampt als je kookt met sterke drank

NIET WAAR: Kan je dronken worden van stoofvlees, boeuf bourguignon of geflambeerde pannenkoeken? Wellicht niet, maar het is ook niet juist dat de alcohol volledig verdwijnt tijdens het koken. De tijd kooktijd en -temperatuur hebben wel degelijk invloed op de verdamping. Er blijft echter altijd wat alcohol achter, ongeacht de kooktechniek. Stoofschotels die lang moeten sudderen, behouden ongeveer 5 procent van de toegevoegde alcohol. Snelle gerechten houden 10 tot 50 procent vast. Bij geflambeerde toetjes kan dat oplopen tot 75 procent.

Een mossel die gesloten blijft bij het koken, moet je weggooien

NIET WAAR: Een koppige mossel kan best eetbaar zijn. Dat kan je makkelijk checken door de schelp open te wrikken met een bot mes. Ruikt en ziet de mossel er goed uit dan is die nog perfect eetbaar. Slechte exemplaren herken je aan de onaangename geur. Voor andere tweekleppige schelpdieren zoals vongole geldt hetzelfde keukenweetje. Je koopt en kookt ze bovendien altijd levend. Controleer eerst of alle schelpen toe zijn – een levende tweekleppige gaat dicht na een zachte tik op de schelp.

Een lepel in de flessenhals laat champagne langer schuimen

NIET WAAR: De eeuwenoude truc met de (zilveren) lepel werd zelfs grondig onderzocht door Franse professionals. Ook zij concludeerden dat er niets van aan is. In een gesloten fles blijft de kooldioxide (die de bubbels veroorzaakt) onder druk in de champagne. Wanneer je de fles opent, nemen de druk en de kooldioxide af. Een professionele stop kan die druk min of meer nabootsen, een lepel niet.

Een rijpe banaan doet ander fruit sneller rijpen

WAAR: Bananen stoten ethyleengas uit tijdens het rijpen. Hetzelfde geldt voor avocado’s. Een rijpe banaan versnelt het rijpingsproces van de avocado en vice versa. Ook tomaten, mango’s en papaja’s versnellen het rijpen van de vruchten die ernaast liggen.

 

Gooi een wijnkurk bij de octopus om de tentakels malser te krijgen

TWIJFELGEVAL: Italiaanse chefs beweren dat een enzym in de kurk een chemische reactie veroorzaakt die de vezels zachter maakt. Omdat ze het nooit zonder kurk durven proberen, weet niemand of het keukenweetje een feit of fabeltje is. Volgens andere koks is pekelen of lang laten sudderen de beste manier om octopus mals te maken.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen