Meest recente artikelen

Vragen over mosselen? Onze expert weet het antwoord

Zonder twijfel

Vragen over mosselen? Onze expert weet het antwoord Artikel

Libelle Lekker Chef Sofie mag zich na jaren mosselen bereiden best een autoriteit noemen wat mosseltjes maken betreft. In dit artikel met FAQ's en een heldere video beantwoordt ze al jullie vragen over mosselen.

Mosselen maken is op zich niet moeilijk, maar het kan dat je soms nog even twijfelt. In dit artikel geeft Libelle Lekker Chef Sofie deskundig advies. Je krijgt antwoord op deze vragen over mosselen.

  • Wanneer eet je het best mosselen? 
  • Wanneer zijn mosselen het lekkerst en hebben ze een mooie grootte?
  • Wat kan je doen met het kookvocht van mosselen?”
  • Kan je andere groenten gebruiken voor mosselen dan de klassieke combinatie met selder?
  • Kan je mosselen op voorhand klaarmaken?
  • Kan je mosselen op de barbecue bereiden?"
  • Kan je mosselen garen in papillot?
  • Is het meer werk om bouchots schoon te maken dan andere mosselen?
  • Wat zijn jumbomosselen? Wat is het verschil met andere soorten mosselen?
  • Kun je mosselen klaarmaken zonder mosselpot?
  • Mag je een gesloten mossel opeten?
  • Hoe maak je mosselsaus?”
  • Hoe bewaar je een restje gekookte mosselen?
  • In welke gerechten kan ik een overschotje mosselen gebruiken?

Video: al je vragen over mosselen beantwoord

Mosselexpert Sofie weet raad bij al jullie prangende vragen en twijfels bij het bereiden van mosselen. Bekijk nog meer video’s op ons YouTube-kanaal. Liever lezen? Je vindt de antwoorden op alle vragen over mosselen ook onder de video.

Heb je vragen over mosselen klaarmaken? Hier vind je vast het antwoord!

vragen over mosselen

Stephy: “Wanneer eet je mosselen het best? Wanneer zijn ze het lekkerst en hebben ze een mooie grootte?”

Vroeger werd vaak gezegd dat mosselen het best waren in de maanden met een R. Dat zijn niet toevallig de koudste maanden van het jaar: het had vooral te maken met de houdbaarheid van de delicate schelpdieren.

Nu gekoeld transport de regel is, kunnen we het hele mosselseizoen van mosselen genieten. Dat seizoen loopt van juli tot half april, maar het allerlekkerste zijn ze in september.

Greet: “Wat kan ik doen met het kookvocht van mosselen?”

Prima idee om dat niet weg te gooien. Het kookvocht van mosselen kun je nog perfect gebruiken als basis voor een vissoep of vissaus of in een risotto. Giet het vocht door een zeef en bewaar het in de koelkast of in de diepvriezer.

Caroline: “Ik maak altijd de klassieke combinatie met selder. Kan ik mosselen ook met een andere groente bereiden?”

Jazeker, dat kan! De klassieke mosselgroenten zijn ui en selder, maar waarom zou je niet een keer spelen met andere smaken? Op onze website vind je heel veel mosselrecepten, ook met andere groenten zoals:

  • paprika
  • venkel
  • tomaten
  • prei
  • oosterse groenten

Maak je mosselen klaar zoals jij dat het lekkerst vindt.

Gerda: “Kan ik mosselen op voorhand klaarmaken?”

Ze helemaal vooraf klaarmaken en weer opwarmen, dat zou ik niet aanraden: de mosselen worden dan rubberig. Wat kun je wel op voorhand doen?

  • De mosselen vooraf al goed schoonmaken en ze in de koelkast bewaren, net als de mosselgroenten. Klaarmaken duurt dan maar een paar minuten.
  • Zoals voor alles wat uit het water komt geldt wel: ze het best zo snel mogelijk na aankoop bereiden.
  • Schoongemaakte mosselen zouden wij maximaal enkele uren in de koelkast bewaren. Dat doe je best in een vergiet in de groentelade, zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.

Annick: “Kan ik mosselen op de barbecue klaarmaken?”

Dat kan perfect! Het is zelfs een van mijn favoriete hapjes op de barbecue. Zo doe ik het…

  • Ik vul een oude kookpot of een aluminium schaaltje met deksel met mosselen.
  • Daar doe ik mosselgroenten, een fijngesneden pepertje, knoflook, verse kruiden (bijvoorbeeld koriander of peterselie) en wat witbier bij.
  • Vervolgens laat ik de schelpen opengaan op het vuur.
  • Dan zet ik alles in een grote schaal op tafel, om te sharen.

Ook een papillot met mosselen lukt perfect op de barbecue. Of leg een restje gekookte mosselen terug in de schelp met een klontje kruidenboter erop. Even opwarmen op de grill en klaar!

Manon: “Vragen bouchots meer schoonmaakwerk dan andere mosselen?”

  • Bouchotmosselen zijn net dezelfde mosselen als de Zeeuwse, alleen groeien ze iets trager, waardoor de schelpen kleiner zijn.
  • Bouchotmosselen worden op touwen rond palen gekweekt aan de Frans-Atlantische kust. Daar hechten ze zich aan vast met de baard – dat zijn die harige slierten die je wel eens aan een mossel ziet. Zo’n ‘baard’ in je mond is allesbehalve lekker, daarom moet je de mosseltjes – net als gewone mosselen trouwens – goed schoonmaken.
  • Het voordeel van bouchotmosselen is dat ze geen zand of krabbetjes bevatten omdat ze niet in contact komen met de zeebodem.
  • De smaak van de bouchots  is, doordat ze in open zee groeien, meer geconcentreerd, waardoor veel chefs er dol op zijn.

Filip: “Wat zijn jumbomosselen? Wat is het verschil met andere soorten mosselen?”

Als je mosselen koopt, kun je meestal kiezen tussen jumbo, super, imperial, Goudmerk, extra… Die naam zegt eigenlijk alleen iets over de grootte van de schelp, niet over hoeveel mosselvlees erin zit.  Extra zijn de kleinste schelpen, goudmerk de grootste.

Natuurlijk is de kans dat er in een grotere schelp een dito mossel zit groter, maar het is geen zekerheid: er kan even goed een kleintje in zitten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeggen de verschillende namen ook niets over de kwaliteit of de smaak.

Sara: “Ik heb geen mosselpot, is dat een probleem?”

Nee hoor, helemaal niet. Mosselpotten zijn handig als je individuele porties bereidt. Ze hebben een hoger deksel, waardoor je de mosselen goed kunt opschudden.

Heb je geen mosselpot? Neem dan gewoon een grote kookpot met deksel en vul ‘m tot maximaal 2/3 van de pot. Zo hebben de mosselen plek genoeg om open te komen én kun je ze makkelijk opschudden.

Frederik: “Kan je gesloten mosselen echt niet meer eten?”

Een mossel die gaar is, gaat vanzelf open. Maar af en toe blijft er eentje toe na het koken. Vroeger werd gezegd dat dat slechte mosselen waren die je niet mocht opeten. Maar meestal is er niks aan de hand en heeft de mosssel gewoon een sterke sluitspier.

Wrik mosselen die niet opengaan daarom open met een mesje: meestal zijn ze helemaal oké. Heel af en toe gaat het om een slijkmossel vol zand – daarom open je de mosselen best naast je mosselpot en niet erboven. Hier lees je welke mosselen je beter niet kan opeten.

Carla: “Hoe maak je mosselsaus?”

Ik maak mijn mosselsaus à la Sofie zo…

  • Meng 2 eetlepels mayonaise met 1 koffielepel mosterd – of meer, als je dat lekker vindt.
  • Roer er kookvocht van de mosselen door tot je de gewenste dikte krijgt.
  • Kruid bij naar smaak met peper en zout.

Nadine: “Ik heb gekookte mosselen over. Hoe bewaar ik ze? In welk gerecht kan ik ze gebruiken?”

Zo doe je het…

  • Mosselen die over zijn, haal je uit hun schelp.
  • Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in.
  • In de koelkast kun je restjes mosselen 2 dagen bewaren. In de diepvriezer blijven ze 3 maanden goed.
  • Je kunt de mosseltjes paneren en frituren. Verwerk ze in een salade of risotto of serveer ze bij een pasta of in een vispannetje. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Tip: ga je de mosselen gratineren of met een vinaigrette serveren? Dan kun je ook de (goed schoongemaakte) schelpen bewaren om ze mooi in te serveren.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen