Op deze adresjes eet jij de lekkerste mosselen
De beste mosselpot
Ben je dol op mosselen en zie je overal rond je dat het seizoen weer begonnen is, maar ben je geen kei in de keuken (of heb je een hekel aan de geur)? Op deze adresjes eet jij de lekkerste mosselen zonder dat je zelf ook maar een schelp hoeft schoon te maken.
Van Antwerpen tot ‘t zeetje: op deze adresjes eet jij de lekkerste mosselen van ‘t land. Toch liever zelf aan de slag? Hier lees je alles over het bereiden van mosselen.
De adresjes voor mosselen in Antwerpen
1. De Bomma in Antwerpen
Eenvoudige, eerlijke keuken in een nostalgisch kader. Denk stoverijen, tomaat-garnaal, tongrolletjes, witloof in de oven en… mosselen, à la De Bomma.
Op het menu: vijf bereidingen met mosselen, waaronder mosselen 'De Bomma'.
2. De Engel in Zandhoven
Het grote terras van De Engel biedt veel plaats voor groepen en feesten, maar is ook de ideale plek om gewoon eens een pot lekkere mosselen te eten.
Op het menu: mosselen natuur, mosselen ‘De Engel’ (roomsaus met groentjes), op z’n Provençaals, in witte wijn, met knoflook of met curry. Ook hier kunnen de liefhebbers rauwe mosselen bestellen als voorgerecht.
3. Maritime in Antwerpen
Een huis van vertrouwen in Antwerpen, al meer dan vijftig jaar. Bekend om zijn traditionele keuken, indrukwekkende wijnkaart en onberispelijke service. Maritime heeft ook een terras.
Op het menu: acht verschillende mosselbereidingen, onder andere met madrascurry en gebakken.
4. Plaasj Kaffee in Antwerpen
Het fantastische zicht op de Schelde van op Linkeroever, het vakantiegevoel en het grote overdekte en verwarmde terras lokken elke dag honderden Plaasj-aficionados. De kaart is uitgebreid en origineel, de mosselbereidingen zijn dat ook.
Op het menu: vier verschillende mosselbereidingen, van natuur tot 'van de chef' (venkel, dragon, tijm) over Thais (citroengras, gember en kokos) tot ‘Bloody Mary’ (wodka, tomatensap en selder). Voor de kleine eters zijn er ook porties van 0,9 in plaats van 1,2 kilo.
5. Het Nieuwe Palinghuis in Antwerpen
Dit uitstekende stijlvolle visrestaurant in het hartje van de stad is al meer dan dertig jaar een vaste waarde voor levensgenietende Antwerpenaars.
Op het menu: mosselen in room-knoflooksaus zijn de specialiteit. Verder kun je er ook genieten van rauwe, gekookte of gebakken mosselen en mosselen in witte wijn.
De adresjes voor mosselen in Oost-Vlaanderen
6. Fredje Friet in Oudenaarde
Eigenaars Freddy en Marina laten deze succesvolle frituur in het bescheiden Mater op volle toeren draaien. Sympathiek, eerlijk en lekker zijn hier de sleutelwoorden.
Op het menu: mosselen à volonté, met brood of frietjes, gebakken in ossewit!
7. Brasserie Bridge in Gent
Onder de beroemde kathedraal vermengen toeristen en echte Gentenaars zich met elkaar in deze hedendaagse brasserie. Hier eet je volgens velen de beste mosselen van Gent.
Op het menu: Mosselen in wijn, mosselen natuur of mosselen met knoflook en room.
De adresjes voor mosselen in West-Vlaanderen
8. De Oesterput in Blankenberge
De Oesterput is een goed geoliede machine waar mensen werken die hun 'stiel' kennen, al vier generaties lang. Eigenlijk is alles hier lekker, maar aan een dampende pot Zeeuwse mosselen kunnen wij moeilijk weerstaan.
Op het menu: mosselen Piet, natuur of met witte wijn. Voor de liefhebbers zijn er ook rauwe mosselen!
9. De Engel in Torhout
Hier wordt enkel volgens de seizoenen gekookt: in het najaar wild, in het voorjaar asperges en in de zomer mosselen. Helemaal comme il faut, al vier generaties lang.
Op het menu: behalve mosselen zijn er veel klassiekers, waaronder gerijpt en gegrild vlees.
10. Jan Van Eyck in Brugge
Op het sfeervolle terras van dit restaurant op het gezellige Jan Van Eyckplein in hartje Brugge worden van juli tot februari de heerlijkste mosselen opgediend.
Op het menu: mosselen natuur, met witte wijn of met knoflook én Zeeuwse mosselen met Brugse Zot.
De adresjes voor mosselen in Limburg
11. Frituur Stas-Dejong in Tongeren
Iedereen in Tongeren kent Frituur Stas-Dejong op de Grote Markt van Tongeren. Hier worden enkel Zeeuwse mosselen geserveerd van de allerbeste kwaliteit, het zogenaamde Goudmerk, al meer dan tachtig jaar!
Op het menu: mosselen Natuur, mosselen in wijn, mosselen in knoflooksaus, mosselen met dragonsaus, mosselen provençale, mosselen in wijnroomsaus en mosselen met currysaus. Er zijn ook mosselkroketten en op bestelling rauwe mosselen.
12. Caracole in Hasselt
Onder het motto 'Seafood & more' serveert Caracole mosselen, zeetong en seizoengerechten. Binnen waan je je in een vissershuisje, buiten geniet je van de zon op het terras.
Op het menu: negen soorten mosselen waaronder enkele originele bereidingen zoals mosselen met Ricard en venkel, met Duvel of met Roquefort.
De adresjes voor mosselen in Vlaams-Brabant
13. De Valck in Leuven
Wie mosselen zegt in Leuven, zegt De Valck. Verser dan hier kun je ze bijna niet krijgen.
Op het menu: vier verschillende bereidingen, maar met mogelijkheid tot supplementen zodat je pot mosselen helemaal naar jouw smaak op tafel komt.
14. ‘t Kriekske in Halle
Hier eet je de klassiekers van de Belgische, Franse en Spaanse keuken. Eerlijk en seizoensgebonden. Na een wandeling in het bekende Hallerbos laten we dan ook graag de mosselen aanrukken bij ‘t Kriekske.
Op het menu: zes bereidingen: natuur, met witte wijn, à la Provençale, met room, met knoflook, met room en knoflook. Je kunt kiezen tussen 800 g of 1,2 kg mosselen.
De adresjes voor mosselen in Brussel
15. Friture René in Anderlecht
Authentiek, ongekunsteld en veel meer dan een frituur. In deze familiezaak worden al sinds 1932 op geblokte tafellakens garnaalkroketten, steak of stoverij voorgeschoteld. En mosselen natuurlijk.
Op het menu: mosselen natuur, Provençaals en 'à l'escargot', met knoflookboter.
16. Le Zinneke in Schaarbeek
Hier wordt steevast gewerkt met producten van verse en gezonde, lokale, ambachtelijke, biologische teelt. Het oer-Brusselse 'Le Zinneke' draagt bovendien met trots het Slowfood-logo.
Op het menu: in Le Zinneke bereiden ze de mosselen op –schrik niet – maar liefst 69 verschillende manieren. Wat dacht je van Mosselen Mé Luuk en Witte Wijn, Mosselen Johnny of Mosselen Congolaises?
17. Aux Armes de Bruxelles in Brussel
Een echt Brussels instituut 'sinds 1921', restaurant Aux Armes de Bruxelles. Gelegen tussen de tourist traps van de Beenhouwersstraat, en een must voor wie van de Belgische klassiekers houdt. Alles is er vers en huisgemaakt. Toots Thielemans, Jacques Brel en Koning Leopold III waren fan.
Op het menu: mosselen à la Marinière, met witte wijn en room, Provençaalse groenten (tomaat en knoflook) en Spaanse peper.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!