'Een open mossel moet je weggooien' en 6 andere fabels over mosselen
Factcheck!
Er doen heel wat verhalen en misverstanden de ronde over ons favoriete schelpdier. Maar wat is waar en wat is pure nonsens? Wij leggen zeven fabels en onwaarheden over mosselen bloot.
Er worden veel fabels verspreid over mosselen. Als echte factcheckers bogen we ons over enkele volkswijsheden en valse geruchten en drukken we hen voor eens en altijd de kop in. Ontdek hier het antwoord op deze 7 vragen…
- Bevatten mosselen veel cholesterol?
- Mag je alleen mosselen eten in de maanden met een r?
- Moet je open mosselen weggooien?
- Moet je echte een zilveren lepel bij de mosselen in de pan leggen?
- Worden mosselen dikker als je ze in melk laat weken?
- Zegt de kleur van de mossel iets over het geslacht?
- Word je ziek van mosselen die te kort zijn gekookt?
7 fabels over mosselen
1. Bevatten mosselen veel cholesterol?
Neen. Het zijn vooral de frietjes, mosselsaus en mayonaise die onze cholesterol doen stijgen. Andere schaal- en schelpdieren bevatten zelfs veel meer cholesterol dan mosselen. Mosselen leveren 71 mg cholesterol per 100 g, jakobsschelpen 188 mg per 100g en garnalen liefst 240 mg per 100g.
2. Mag je alleen mosselen eten in de maanden met een r?
Nog een van die fabels over mosselen die maar niet wil verdwijnen. Vroeger bestond er nog geen gekoeld transport. De maanden met een r, waren maanden waarop de temperatuur gemiddeld niet zo hoog was. Perfect om mosselen te vervoeren.
Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing. Dankzij handige koelsystemen kan je nu ook mosselen eten in maanden zónder r. Zeeuwse mosselen bijvoorbeeld, kan je eten vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april het jaar erop. In de lente worden de mosselbanken met rust gelaten zodat de mosselen zich kunnen voortplanten.
3. Moet je open mosselen weggooien?
Een open mossel is niet per se een slechte mossel. Mosselen koop je levend, soms kunnen ze dus hun schelp open doen. Om te testen of een mossel nog leeft, geef je een tikje op de schelp. Sluit ze zich, dan is ze nog perfect. Blijft ze open staan, dan is ze dood en moet je ze weggooien. Ook beschadigde schelpen gooi je weg.
4. Moet je echte een zilveren lepel bij de mosselen in de pan leggen?
Vroeger werd beweerd dat de zilveren lepel zwart zou verkleuren als er een slikmossel in de pan zat – dat is een mossel die gevuld is met zand. Niet zo aangenaam als die opengaat in de pan.
Er zijn betere manieren om te testen of je een zandmossel te pakken hebt. Een slikmossel weegt meer dan een gewone mossel. Het gewicht kan je dus al een aanwijzing geven. Neem elke mossel ook even vast voor ze in de pan gaat: bij een slikmossel komen beide helften van de schelp makkelijk van elkaar los. Zo’n mossel moet je dus meteen weggooien.
5. Worden mosselen dikker als je ze in melk laat weken?
Maar neen. Mosselen nemen alleen zeewater op. Melk doet absoluut niks. Integendeel, de melk wordt op die manier snel zuur en dan mag je alles weggooien. Niet doen dus.
6. Zegt de kleur van de mossel iets over het geslacht?
Oranje mosselen zijn vrouwtjes, witte mosselen mannetjes… Alweer een van die hardnekkige fabels over mosselen. De kleur heeft gewoon te maken met de genen van het schelpdier, net zoals dat bij mensen het geval is. Witte en oranje mosselen smaken overigens identiek hetzelfde.
7. Word je ziek van mosselen die te kort zijn gekookt?
Fact check: je kunt een mossel niet te kort koken: eens de schelp opengaat, is de mossel gaar. Kook mosselen zeker niet te lang: dan worden het rubberballetjes. Rauw eten kan natuurlijk ook, dan moet je de mosselen zoals een oester openen met een mesje.
Geen fabels, wél mosselen: de lekkerste mosselgerechten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!