Meest recente artikelen

Zijn mosselen gezond?

Een extra portie eten of toch maar niet?

Zijn mosselen gezond? Artikel

Het mosselseizoen is aangebroken, de eerste Zeeuwse exemplaren zijn geproefd én goedgekeurd. Ben je ook zo dol op een dampende pot van deze zilte weekdiertjes? Met een bordje frietjes erbij en een toefje mayonaise? Lekker! Maar zijn mosselen ook gezond?

Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Regelmatig mosselen eten is dus gezond!

Mosselen zelf hebben dan wel geen negatief effect op je cholesterol, maar vaak worden mosselen met frietjes en sauzen gegeten die wat minder lief zijn voor je lijn én cholesterol. Mosselen bevatten zo’n 71 mg/100g. Andere schaal- en schelpdieren bevatten meer cholesterol. Bij garnalen is dat 240mg/100g en sint-jakobsschelpen 188mg/100g. Mosselen zijn dus zeker geen slechte keuze voor wie van schaal- en schelpdieren houdt.

Wat met de calorieën?

In 100 gram gekookte mosselen zitten zo’n 125 kcal. 1 kg Zeeuwse mosselen bevat zo’n 300g mosselvlees (mossel zonder schelp). Zo’n kg bevat dan zo’n 375 kcal (groenten, saus en frieten niet meegerekend). Mosselen op zich zijn dus best slank. Let je op je lijn of ben je op dieet? Let dan vooral op met toppings en sausjes.

Tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, let je beter op met rauwe schaal- en schelpdieren. Mosselen die goed verhit zijn (gekookt of gebakken), mag je echter wel eten. Zorg dat de mosselen op een temperatuur van minstens 70 graden gegaard zijn. Bestel je mosselen op restaurant? Vraag dan zeker of er geen wijn is toegevoegd aan de saus, want die bevat natuurlijk alcohol. Mosselen eten tijdens je zwangerschap is dus geen probleem als je rekening houdt met deze dingen.

Goed gekoeld

Een eeuwenoude mosselfabel is dat je deze lekkernij enkel eet tijdens maanden met een r. Niet dus! Vroeger bestond er nog geen gekoeld transport. De maanden met een r, waren maanden waarop de temperatuur gemiddeld niet zo hoog was. Perfect om mosselen te vervoeren. Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing. Dankzij handige koelsystemen kan je nu ook mosselen eten in maanden zónder r! Zeeuwse mosselen bijvoorbeeld, kan je eten vanaf juli tot de eerste helft van april.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen