Meest recente artikelen

Plateau fruits de mer: zo krijg je deze klassieker onder de knie

Testkeuken

Plateau fruits de mer: zo krijg je deze klassieker onder de knie Artikel

Ben jij dol op fruits de mer? Lees dan zeker verder, want wij delen onze beste tips en het ultieme recept om de lekkerste plateau samen te stellen.

Verser dan vers

Schaal- en schelpdieren moeten vooral vers zijn. Koop ze het best op de dag van je diner bij een goede vishandelaar en ga voor de hoogste kwaliteit. Bestellen is aan te raden, zo heb je de grootste keuze. Zorg ook dat ze goed gekoeld blijven tot het moment van serveren.

Schaal- of schelpdieren?

Schelpdierenleven in hun schelp, die meestal vrij tot zeer hard is. Denk aan schelpen zoals kokkels, oesters, mosselen en sint-jakobs-vruchten. Schaaldieren daarentegen leven niet in een schelp, maar hebben wel een vrij hard pantser. Kreeft, garnalen en langoustines bijvoorbeeld behoren tot de schaaldieren. Ze worden ook kreeftachtigen of crustacea genoemd.

Bij de apero

Serveer je de schotel bij het aperitief, leg er dan vooral hapklare zeevruchten op, waar minder gepruts aan is, zoals oesters, mosselen, schelpen en garnalen.

Lief voor je budget

Een zeevruchtenschotel kan enorm variëren, ook in prijs. Hoe je hem samenstelt, hangt helemaal af van je budget. Je kunt perfect een aantal schaal- of schelpdieren weglaten of vervangen door wat goedkopere soorten. Je maakt dit gerecht zo eenvoudig of gek als je wilt. Hou je het liever binnen de perken? Let dan hierop:

  • Kies voor lokale ingrediënten die in het seizoen zijn, want die zijn goedkoper. Vervang bijvoorbeeld de dure vongole door kokkels en de oesters door rauwe mosselen.
  • Ken je krab: krab bestaat in veel soorten. Bijzondere soorten zoals king en snow crab zijn veel duurder dan 'onze' noordzeekrab.
  • Ga voor wulken, de meest budgetvriendelijke zeevruchten. Ze bevatten aardig wat vlees en zijn heerlijk met mayonaise.
  • Koop ongepelde garnalen. Garnalen zijn immers veel lekkerder, verser én goedkoper als je ze zelf pelt. Het 'prutsen' hoort erbij.
  • Kook de kreeften, krabben en langoustines zelf. Dat is niet moeilijk en bespaart je geld.
  • Probeer eens de zee-amandel. De 'amande de mer' is een grote schelp met dik, stevig vlees uit de Atlantische Oceaan of de Middellandse Zee. Ze wordt ook wel de 'huître du pauvre' of armeluisoester genoemd.

Het beste recept voor fruits de mer

Rauw of niet?

Sommige zeevruchten kun je zowel rauw als gekookt eten, denk maar aan sint-jakobsvruchten en oesters. Maar ook rauwe mosselen zijn lekker in een zeevruchtenschotel. In Frankrijk én in Brussel zijn moules parquées heel courant. Je kunt ze uiteraard, net als vongole, kokkels en andere schelpen, ook kort garen in de wok met knoflook en een fijngehakt chilipepertje en blussen met witte wijn voor een verrassende smaak. Wil je het een keer anders aanpakken, dan kun je ook je oesters even stomen.

O zo gezond

Schaal- en schelpdieren zijn heel gezond. Ze zijn caloriearm, bevatten amper koolhydraten en vetten en hebben relatief gezien veel eiwitten. Bovendien zitten ze bomvol gezonde oligo-elementen, zoals jodium, magnesium, zink en vitamine B12.

3 topsausjes

Heb je verse mayonaise in huis? Deze sausjes passen perfect bij fruits de mer.

  • cocktailsaus: verse mayonaise + tomatenpuree + whisky + slagroom + snuifje cayennepeper
  • saffraanmayonaise: verse mayonaise + enkele saffraandraadjes, geweld in enkele druppels citroensap.
  • tartaarsaus: verse mayonaise + fijngehakte kappertjes en augurkjes + fijngehakte tuinkruiden (bieslook, peterselie…)

Maanden met een ‘r’?

Het oude gebruik om oesters en mosselen enkel te eten in maanden met een ‘r’ in de naam, stamt uit Frankrijk. In de achttiende eeuw waren er veel gevallen van dodelijke voedselvergiftiging aan het Franse hof, vooral na het eten van oesters en zeevruchten. In 1759 bepaalde Lodewijk de Vijftiende daarom dat fruits de mer alleen nog gegeten mochten worden in die maanden dat het buiten koel genoeg was om ze veilig te vervoeren. Maanden met een ‘r’ in de naam dus! Nu er overal koelkasten zijn, is dit niet meer van tel.

 

Lekker met…

  • knapperig brood met lekkere boter
  • mayonaise of sausjes op basis van mayonaise
  • klassieke kropsla, een hardgekookt eitje en partjes tomaat
  • een koele droge witte wijn natuurlijk, zoals Chablis, Muscadet of Picpoul… of – waarom niet- een glas champagne

De juiste tools

  • Het nodige gereedschap: notenkrakers of kreeftentangen om de kreeftenscharen en krabbenpoten open te breken, oestervorkjes voor de oesters, lange fijne kreeftenvorkjes om de schaaldieren leeg te peuteren, een kurk met stevige spelden voor de wulken en kopspelden voor de kreukels.
  • Een fingerbowl, een bakje warm water met een schijfje citroen of een verfrissingsdoekje om je handen weer schoon te krijgen.
  • Een echte, stoffen servet.
  • Een bakje voor het afval
  • Een grote slab om je kleren te beschermen. Je koopt ze bij de meeste papier- of feestwinkels.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen