Meest recente artikelen

5 goede redenen (en recepten) om wat vaker koolsla te maken

Mét tips voor de perfecte coleslaw

5 goede redenen (en recepten) om wat vaker koolsla te maken Artikel

Van een hotdog of hamburger met coleslaw tot fancy koolsalade… Koolsla is superveelzijdig, en maar goed ook! Er zijn namelijk redenen genoeg om het zo vaak mogelijk op het menu te zetten. Om precies te zijn: deze 5.

Serveer jij graag een frisse koolsla bij de barbecue en ben je tuk op coleslaw tussen je taco? Goed nieuws: er zijn minstens vijf goede redenen om wat vaker een koolsalade op het menu te zetten. Overtuigd? Ga dan aan de slag met onze  – al zeggen we het zelf – verrukkelijke combinaties.

5 redenen om koolsla te maken

1 Het is gezond

Kolen zijn een bom van vitamine C en vezels. Ze stillen de honger en geven lang een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Koolsla kun je nog caloriearmer maken door (de helft van) de mayonaise door yoghurt te vervangen.

2 Het is budgetvriendelijk

Kolen en wortelen zijn de goedkoopste groenten, waardoor dit deel van de barbecue geen aanslag op je budget betekent.

3 Het is makkelijk te maken

Snijden, door elkaar husselen en klaar. Als je de snijtechnieken onder de knie hebt, is koolsla heel makkelijk én vlug klaar.

4 Het is lang houdbaar

Kolen zelf zijn kun je lang bewaren, het is dus een goed idee om ze altijd in huis te hebben. Steek je ze in hun geheel in een afsluitbare plastic zak, dan zijn ze wel zes weken houdbaar. In de koelkast behouden ze ook hun vitamine C.

5 Het is lekker en veelzijdig

De gerechten gaan van klassiek tot experimenteel. Je kunt voor de ultieme traditionele coleslaw gaan of kiezen voor een wat frivolere variant met mango of een pittige koolsalade.

De perfecte koolsla maken: 3 tips

1 Varieer. Groene-, rode- en/of wittekool vormen de beste basis, maar voeg gerust andere knapperige groente- of fruitsoorten toe. Geraspte wortelen, plakjes radijs, venkel, bleekselder, stukjes zure appel en reepjes paprika geven extra crunch en smaak. De dressing kun je maken op basis van mayonaise, yoghurt, zure room of zuivelvrije alternatieven.

2 Hak zoals het hoort. Er zijn veel manieren om kool en wortelen te snijden: met de hand, met een rasp, in de foodprocessor of met de mandoline. Met de hand snij je de kool eerst in twee, dan in spievormen en tot slot in kleine stukjes.

3 Respecteer de verhoudingen. Vind de goede dressing-groenteverhouding: te veel dressing maakt je koolsla nat en zompig, te weinig dressing maakt ze onaantrekkelijk. Voeg een tweetal eetlepels dressing toe aan je groenten, hussel alles door elkaar en herhaal tot je de juiste consistentie hebt. De verhouding is ruwweg 75 gram dressing per 300 gram groente.

Probeer onze recepten met koolsla

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen