Meest recente artikelen

Deze verse groenten blijven lekker lang goed

En zo bewaar je ze in optimale omstandigheden

Deze verse groenten blijven lekker lang goed Artikel

Wist je dat sommige verse groenten wekenlang goed blijven? Zet ze voor je volgende winkelbeurt op je boodschappenlijstje. Da's handig om altijd iets vers in huis te hebben. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

1 Kolen

Alle kolen, en zeker de grotere sluitkolen zoals wittekool, rodekool en spitskool, zijn langere tijd houdbaar. Om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren, verpak je ze best in vershoudfolie of in milieuvriendelijkere beeswrap. Bewaar ze in de koelkast of in een koele kelder. De kolen zijn zo tot 2 maanden houdbaar.

Kleinere kolen zoals spruitjes en kolen met roosjes zoals bloemkool of broccoli zijn minder lang houdbaar, maar toch nog steeds langer dan een week, in de koelkast.

Recepten met kolen

2 Wortelen

Dé truc om wortelen lang te bewaren, is ze goed droog houden. Gewone wortelen bewaar je in de groentelade van de koelkast. Zitten ze in een plastic bakje met folie erover? Maak de folie dan los. Kocht je ze in een plastic zak? Maak die open en stop een velletje keukenrol bij de wortelen, dat slorpt overtollig vocht op. Vervang de keukenrol regelmatig. Winterwortelen kun je op een koele plek (de kelder, een koele berging…) zo’n zes à acht weken bewaren. Jonge wortelen met loof bewaren minder lang dan wortelen mét loof. Maar ze hebben wel meer smaak… Wil je dus jonge worteltjes kopen, verwijder dan onmiddellijk het loof: zo blijven je worteltjes langer knapperig. Het loof hoef je trouwens niet weg te gooien: je maakt er zo een heerlijke pesto van.

Recepten met wortelen

3 Uien

Als je een droge kelder of een koele berging hebt, kun je uien daar meerdere maanden bewaren. Geen kelder? Dan is een donkere keukenkast de beste plaats en ook daar blijven uien wel een maand vers. De koelkast vermijd je beter, die is te vochtig voor uien, tenzij ze al gepeld zijn.

Uien kun je niet alleen als smaakmaker in allerlei gerechten gebruiken, maar ook als groente. Nog een weetje: bewaar je uien best niet samen met aardappelen, want dan gaan die sneller rotten.

Recepten met uien

4 Knolselder

Knolselder is niet duur én zo’n reuzeknol is bovendien makkelijk langer te bewaren. Ideaal voor je groentevoorraad, dus. Je kunt ‘m gebruiken als smaakmaker in soep, maar ook bereid als groente of verwerkt tot knolselderpuree is hij heerlijk. Knolselder mag niet uitdrogen, verpak ‘m daarom in vershoudfolie of beeswrap en leg ‘m onderaan in de koelkast.

Recepten met knolselder

5 Bietjes

Net als veel andere knolgroenten zijn ook bietjes prima houdbaar voor langere tijd. In de groentelade van de koelkast of in de kelder kun je (rauwe) winterbieten tot 4 maanden bewaren. Verwijder net zoals bij worteltjes wel eerst het loof. Er zijn ook zomerbieten, deze zijn veel minder lang houdbaar, maar toch ruim een week in de koelkast.

Ook andere wortelgroenten zoals pastinaak of raapjes blijven lang goed. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast.

Recepten met bietjes

6 Zoete aardappel

Op een koele, donkere plek kun je zoete aardappelen meerdere weken bewaren. Je kunt ze gebruiken als vervanger voor gewone aardappelen, maar ook als groente. Of ze nu gezonder zijn dan gewone aardappelen, daar zijn de meningen over verdeeld. 

Recepten met zoete aardappel

7 Pompoen

Deze groente hebben wij in de herfst en winter altijd in voorraad: een niet aangesneden en onbeschadigde pompoen blijft, op een koele en droge plek bewaard, meerdere maanden goed. Zorg er wel voor dat de lucht rond de groenten kan circuleren, dus leg ze niet te dicht bij elkaar. Met pompoen kun je in de keuken alle kanten uit.

Recepten met pompoen

8 Aardappelen

Last but not least: ook aardappelen kun je in de juiste omstandigheden lang bewaren. Zorg voor een koele, droge en vooral donkere plek, zoals de kelder. Zo krijgen ze geen uitlopers of worden ze niet groen. Leg ze niet direct naast de uien om snel rotten te voorkomen. Appelen mag je wel in de buurt leggen: die zorgen er net voor dat aardappelen langer vers blijven. Op deze manier bewaard blijven aardappelen tot wel 4 maanden goed.

Recepten met aardappelen

Eet je verse groenten best in deze volgorde

  1. Eerst de groenten die snel bederven. Denk aan bladgroenten (sla, spinazie, andijvie …), asperges, boontjes en champignons. Ook versneden groenten moeten het eerst op.
  2. Eet dan de groenten die enkele dagen vers blijven. Dat zijn mediterrane groenten zoals tomaat, aubergine, paprika, courgette, venkel of komkommer. Ook broccoli, bloemkool, witloof en prei zitten in deze categorie.
  3. Pas daarna eet je de lang houdbare groenten, zoals de kampioenen hierboven. Altijd goed om in huis te hebben!

En hoe zit het met fruit?

Ook hier zijn er een paar bewaarkampioenen. Denk aan onze eigen appelen en peren, maar ook aan citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen, limoen en pompelmoes. Ook granaatappel blijft in de koelkast tot 2 maanden goed.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen