Meest recente artikelen

Budgettopper: 1 kg wortelen voor 1 euro!

10 x inspiratie voor deze oranje rakkers

Budgettopper: 1 kg wortelen voor 1 euro! Artikel

Wortelen zijn de budgettoppers van de versafdeling; vaak betaal je niet veel meer dan € 1 per kg. Ze zijn lang houdbaar en je kunt ze rauw of gekookt verwerken in soepen, salades of puree. Probeer wortelen ook eens als basis voor een burger.

Welke wortel?

Er zijn drie soorten wortelen die de seizoenen volgen.

1 Boswortelen zijn lange slanke worteltjes die in het voorjaar worden geoogst. Ze worden in een bos gebonden met het loof er nog aan. Ze zijn van april tot oktober te koop.

2 Waswortelen of waspenen zijn de losse wortelen die iets grover en langer zijn dan de boswortelen. Ze worden zonder loof en gewassen in de winkel verkocht. Waspenen worden vrijwel het hele jaar door aangevoerd.

3 Winterwortelen zijn de grote vlezige wortelen met een fel oranje kleur. Hun kern heeft een iets lichtere kleur dan de buitenkant. Ze worden pas in het najaar geoogst en zijn van september tot april in de winkel te koop. Ze worden eveneens gewassen en zonder loof aangeboden.

Wortelen kopen

Het loof van de wortel moet er frisgroen uitzien. Koop geen zachte, verlepte of uitgedroogde wortelen. Een verse wortel moet meteen breken als je hem buigt.

Wortelen bewaren

  • Verwijder meteen het loof, want dat neemt veel vocht weg uit de peen.
  • Gooi het loof niet weg, maar spoel het en gebruik het om er bouillon van te trekken.
  • Bewaar wortelen niet in de buurt van appelen, peren of mango's, want die scheiden een gas (ethyleen) af dat de wortelen bitter maakt.
  • Bewaar wortelen in een plastic zak in de groentebak van de koelkast.
  • Zonder loof kun je wortelen op die manier zowat 4 weken bewaren.
  • Winterwortelen moet je buiten de koelkast op een koele plek bewaren. Daar blijven ze 4 tot 6 weken goed houdbaar.
  • Als ze na het bewaren slap zijn geworden, leg ze dan een half uur in een kom met ijswater.

Wortelen schoonmaken

  • Jonge wortelen moet je niet schrapen, enkel borstelen volstaat. Door ze te schrapen of te schillen verwijder je de meeste vitamines.
  • Oudere wortelen kun je schrapen. Schil ze niet, de meeste vitaminen bevinden zich namelijk vlak onder de schil.

Vitaminebommetje

Wortelen bevatten veel vezels en pectine, maar ook mineralen als kalium, natrium en calcium. De oranje penen bevatten veel bètacaroteen dat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Daar heeft de wortel zijn oranje kleurtje ook aan te danken. Vitamine A speelt op zijn beurt een belangrijke rol in de bescherming van ons gezichtsvermogen en onze huid.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen