Meest recente artikelen

Van julienne tot brunoise: groenten snijden doe je zo

Ken je snijtechnieken

Van julienne tot brunoise: groenten snijden doe je zo Artikel

Wil jij je groenten snijden en snipperen volgens de regels van de kunst? Voor je aan de slag kan als een echte chef, moet je natuurlijk de verschillende snijtechnieken kennen. Wij leggen je het verschil uit.

Tourné

Groenten tourneren betekent dat je ze snijdt in een langwerpige, ovale vorm, zoals een rugbybal. Je kunt deze techniek gebruiken voor bijvoorbeeld aardappels, wortels en pompoen. Een tourneermesje is handig, maar met een aardappelmesje lukt het ook prima.

 

Brunoise

Bij brunoise snij je de groenten in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 2 mm die ideaal zijn om te gebruiken als vulling van bijvoorbeeld een gebraad of in soepen. Naast julienne is het een van de meest gebruikte snijtechnieken.

 

Macédoine

Bij macédoine snij je groenten in grotere dobbelsteentjes van 5 mm. Wist je dat 5 mm de officiële afmeting van erwtjes is? Omdat erwten vaak in een macédoine gaan, moet de rest ook 5 mm zijn, zo zijn alle groenten even groot.

Chinoise

Chinoise betekent dat je de groenten in ruitjes snijdt. Meestal worden er groenten gebruikt die vrij plat zijn, zoals prei of wortel. Oorspronkelijk komt deze techniek, zoals de naam al doet vermoeden, uit de Chinese keuken.

Jardinière

Voor jardinière snij je reepjes ter grootte van frietjes, dus zo’n 4 tot 5 cm lang en 1 cm breed. Ideaal voor als je groentefrietjes wilt maken. Lees hier meer over groenten waar je heerlijk frietjes van kunt maken.

 

Emincé

Emincé betekent dat je héél dunne schijfjes of plakjes snijdt. Deze techniek wordt vaak toegepast voor knoflook, champignons of truffel.

 

Julienne

Julienne zijn luciferreepjes van 1 tot 2 mm dik en 4 tot 5 mm lang. Het is een van de populairste snijtechnieken. Bekijk hier een filmpje van hoe je groenten julienne snijdt.

Chiffonade

Chiffonade is een goede techniek om bladgroen in lintjes te snijden. Stapel de blaadjes, rol ze op en snij dan dwars op de rol heel fijn.

Een overzicht

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen