Meest recente artikelen

Waarom je altijd een zak wortelen in huis moet hebben

En onze favoriete recepten met worteltjes, natuurlijk

Waarom je altijd een zak wortelen in huis moet hebben Artikel

Winter of zomer, wij hebben altijd een zak wortelen in de groentelade van onze koelkast liggen. Waarom? Hier zijn alvast 7 goede redenen!

1 Wortelen zijn niet duur

Wortelen zijn, samen met uien en kolen, echte budgettoppers. Vaak koop je al een kilogram wortelen voor amper een euro. Bovendien zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Las daarom één keer per week een budgetdagje in waarop je een gerecht met worteltjes klaarmaakt. Recepten vind je onderaan dit artikel.

2 Ze zijn superveelzijdig

Of je ze nu rauw in een salade verwerkt, roostert op de barbecue of in de oven, er soep of quiche van maakt of ze door de stoemp draait, het kan allemaal. Mag het wat specialer, maak er dan eens rösti, confituur of wortelchips van. Of carrot cake, want ook in desserts zijn wortelen goed bruikbaar.

3 Ook de schil is eetbaar!

Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar. Toch doen we dat meestal wél, want de schil kan een beetje bitter smaken. Gebruik in dat geval een dubbelzijdige dunschiller, zo klaar je de klus in de helft van de tijd. De schilletjes zelf kun je, als je de wortels vooraf goed hebt gespoeld, gebruiken om zelf groentezout van te maken. Zo gaat er niks goeds verloren! Wist je trouwens dat ook het loof van worteltjes eetbaar is? Daar maak je een lekkere pesto van.

4 Wortelen kun je lang bewaren

Als je ze in de groentelade van de koelkast doet, kun je wortelen gemakkelijk een maand lang bewaren. Tenzij je jonge worteltjes met loof hebt gekocht: die gebruik je best zo snel mogelijk, omdat het loof de worteltjes doet uitdrogen. Nog enkele tips: bewaar wortelen apart van fruit: dat kan ethyleen uitstoten waardoor de wortelen sneller bederven. En spoel ze pas net voor je ze gaat eten, dat verlengt de houdbaarheid.

5 Wortelen bevatten veel vitaminen

Klopt! Vitamine A, C, K, veel vezels… Niks dan goeds voor je lijf! Geen wonder dat mensen die bezig zijn met gezonde voeding, zoals bijvoorbeeld Pascale Naessens, gek zijn op worteltjes! Dat wortelen goed zijn voor je ogen is trouwens geen fabeltje: ze leveren heel veel vitamine A aan, wat goed is voor het gezichtsvermogen én ook je immuniteit versterkt.

6 Ze zorgen ervoor dat je in de zomer mooi bruint

Echt waar! Wortelen bevatten veel betacaroteen. Die stof beschermt je huid tegen veroudering door blootstelling aan de zon, maar zorgt er ook voor dat je bruine kleurtje langer blijft.

7 Ook kinderen eten het graag

Wortelen hebben een zachte, zoete smaak die weinig uitgesproken is. Bij jonge kinderen valt deze groente daarom meestal goed in de smaak. Heb je toch kieskeurige eters in huis? Verwerk dan een portie gestoofde worteltjes (en/of andere groenten) in een gehaktbrood, bijvoorbeeld. Nog goed voor de lijn ook!

Dit zijn onze favoriete recepten met wortelen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen