Meest recente artikelen

Zo maak je de ultieme groentefritters

Mét ons ultieme recept

Zo maak je de ultieme groentefritters Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we regelmatig een klassieker om hem volledig in de vingers te krijgen. Zo kun je alle geheime tips en kun je het recept naar je hand zetten, naar je eigen smaak én het seizoen. Deze keer aan de beurt: groentefritters.

Wat zijn fritters?

Fritters zijn in feite niets meer dan gebakken koekjes met een krokante, gebruinde buitenkant en een zacht, smaakvol binnenste. Het leuke is dat je van zowat alles fritters kunt maken. Denk aan groenten zoals courgette, broccoli, biet, pastinaak, prei, zoete aardappel, spruitjes, maïs en doperwten, maar ook van vis, vlees en zelfs van fruit. Ananas en appel doen het bijvoorbeeld erg goed. Het hoofdingrediënt wordt gebonden door een beslag op basis van ei en bloem.

Het verschil tussen latkes, rösti en fritters

  • Latkes ofwel aardappelkoekjes zijn al eeuwenlang een traditie op het Joodse feest Chanoeka. De ingrediënten: geraspte aardappelen, eieren en zout. Gebakken in véél olie, want daar draait het om.
  • Rösti is het nationale gerecht van Zwitserland. Deze aardappelkoek werd oorspronkelijk als ontbijt gegeten. De aardappel wordt soms aangevuld met spek, ui, kaas of appel. Het grootste verschil met latkes is dat de ingrediënten worden gebonden door het natuurlijke zetmeel in de aardappel. Een rösti bevat hierdoor traditioneel geen ei.
  • Fritters bestaan uit fijngemalen vlees, vis, groenten of fruit. Ze worden gebonden met beslag en in de pan gebakken of gefrituurd.

Het ultieme recept voor groentefritters

Zelfrijzend of niet?

Ook met gewone bloem kun je fritters maken. Je hebt dus geen rijzende component nodig. Maar zelfrijzende bloem maakt je fritters veel luchtiger van textuur. Aan jou de keuze. Tip! Geen zelfrijzende bloem in huis? Maak ze zelf!

Klein maar fijn

Als je ziet dat je beslag niet superstevig is, maak je het best kleine fritters. Die zijn makkelijker om te draaien, waardoor de kans op breken kleiner wordt. Gebruik een metalen kookring om rondjes van dezelfde grootte te maken.

Dé gouden tip: hou het droog

Welke groente je ook gebruikt: knijp het vocht eruit. Zelfs bij schijnbaar droge groenten zoals zoete aardappelen zal je ervan opkijken hoeveel vocht er nog uitkomt. Dus knijpen maar! Dit doe je met je handen of door de geraspte groenten in een schone theedoek tot een bal te vormen. Druk goed tot er geen vocht meer uitkomt.

Hoe droger, hoe steviger de basis voor je groentekoekjes. Doe je dit niet, dan krijg je zompige koekjes die uit elkaar vallen en verbrokkelen in de pan. Extra voordeel: je heb minder beslag nodig om een stevig koekje te vormen. Zo zitten er in verhouding dus ook meer groenten in.

Bakken versus frituren

Voor pannenkoekjes bak je de fritters in een bodempje olie, waardoor ze bruinen en garen. Gebruik in dat geval een stevige koekenpan met een dikke bodem die de warmte goed vasthoudt en verdeelt. Wil je eerder kroketjes? Gebruik dan veel olie – minstens 3 cm – en frituur de fritters.

Heet, heter, heetst

Als je de fritters in de pan legt voor de olie heet is, zullen ze alle olie opzuigen, sneller aanbakken en klef worden. Geduld is dus een schone deugd! Een trucje om zeker te zijn dat je olie heet genoeg is: dip de steel van een houten lepel voorzichtig in de olie. Verschijnen er luchtbelletjes? Dan kun je beginnen te bakken. Start met kleine hoeveelheden, zo leer je je fritter kennen voor je de rest bakt.

Perfecte patatjes

Maak je aardappelfritters? Dep de geraspte aardappel dan eventueel droog met een handdoek, maar spoel ze zeker niet af. Dan verwijder je het zetmeel. Net dat zorgt ervoor dat je koekje niet uit elkaar valt tijdens het bakken.

Met kaas

Je kunt fritters zonder kaas maken, maar als je wel voor kaas kiest, ga dan voor een zoutige kaas. Een lekkere feta is ideaal, omdat je die maar hoeft te verbrokkelen met je handen. Maar ook halloumi of manouri worden vaak gebruikt in fritters. De bekende courgettefritters uit Nopi, het restaurant van Ottolenghi, worden steevast met manouri gemaakt. Manouri is een halfharde Griekse kaas op basis van schapenmelk. De kaas smelt niet bij verhitting, wat hem ideaal maakt om te bakken of te grillen en dus ook om in een koekje te verwerken.

Zo hou je ze warm

Wil je warme fritters? Hou ze dan warm in de oven terwijl je de volgende lading bakt. Verwarm de oven voor op 100°C en bekleed een roostertje met bakpapier. Leg de fritters erop zodra ze uit de pan komen. Maak er zeker genoeg, want deze fritters zijn ook koud lekker. Ideaal om mee te nemen als lunch of naar een picknick in het park.

6x anders

  • Aardappel + rozemarijn + fijngesneden spek
  • Pompoen + wortel + lente-ui + gember + kaneel + komijn (Lekker bij een curry, yoghurtdip en mangochutney)
  • Prei + koriander + fijngehakte bladpeterselie + beenham (Lekker bij een salade van zachte geitenkaas en gebakken paddenstoelen)
  • Zoete aardappel + garam masala + knoflook (Lekker met een sausje van Griekse yoghurt en geraspte limoenschil)
  • Gekookte rode biet + lente-ui + dille (Lekker met een mierikswortel-zureroomsaus en gerookte forel of een venkel-appelsalade)
  • Gekookte bloemkool + komijn + kikkererwten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen