Meest recente artikelen

De 5 heetste BBQ trends van deze zomer

Mee met het nieuwe barbecueën

De 5 heetste BBQ trends van deze zomer Artikel

Hoewel een traditionele barbecue erg lekker en gezellig is, mag het tegenwoordig al eens ietsje meer zijn. Dit zijn dé BBQ trends voor 2018.

1. Onbekend is onbemind

Wie indruk wil maken op z'n gasten, koopt geen kant-en-klaar barbecuepakket in de supermarkt of bij de slager. De avontuurlijke griller kiest voor minder voor de hand liggende stukken vlees die – mits de juiste bereiding – voor een immens wow-effect zorgen.

Enkele toppers

  • Secreto: dit is de dunne, vette laag uit de buik van het Ibericovarken. Dit vlees is volledig gemarmerd met vet en wordt maar kort aangeschroeid. Het resultaat is een verbluffend krokant stuk vlees dat overheerlijk is op een broodje, met wat mosterd of bbq-saus.
  • Brisket: de dunne borstspier uit het voorkwartier van het rund. Vooral in Angelsaksische landen is het populair, bij ons maken slagers er pastrami van.
  • Het hoeft niet altijd vlees te zijn: je kunt ook hele vissen grillen op de graat (bv. heilbot) of zelfs sla! Denk hierbij aan gehalveerde mini-gems of radicchio.

De 5 heetste BBQ trends voor deze zomer De 5 heetste BBQ trends voor deze zomer 3 De 5 heetste BBQ trends voor deze zomer 2

2. Haute sausage

Sinds Jeroen Meus begon met zijn Würst restaurants, heeft elke rechtgeaarde foodie een worstmachine in huis, of op zijn minst een opzetstuk voor de keukenrobot. Het is een fantastisch stukje speelgoed waarmee je eindeloos kunt variëren op het thema worst. Het klinkt misschien niet heel smakelijk, maar vraag aan de slager gerust een pakje gedroogde darmen – varkensdarmen voor braadworsten, schapendarmen voor chipolata – en week ze een paar uur in koud water. De vulling moet voor minstens vijftig procent uit vet bestaan (bv. buikspek), anders krijg je droge worsten die allesbehalve sappig zijn. Verder doe je lekker wat je wilt: varkensworst met salie, kalfsworst met venkelzaadjes, lamsworst met oregano en gedroogde stukjes abrikoos… De mogelijkheden zijn eindeloos. Een goede tip: kook de worsten kort voor in bouillon, dan zullen ze minder snel openbarsten.

3. Bbq op eigen houtje

Een gasbarbecue is enorm handig als je geen zin hebt in gedoe met houtskool, aanmaakblokjes en al te veel rook. Maar geduld heeft ook zijn charmes: niets zo leuk als met een pintje of glas wijn in de hand staan kletsen terwijl je wacht tot de kolen klaar zijn. Wie nog een stapje verder wil gaan, gebruikt helemaal geen kolen meer, maar echt hout. Zo krijg je een heel authentieke smaak. Je moet dan uiteraard nog ietsje langer wachten dan met houtskool of kokosbriketten, tot het hout is uitgebrand en ligt te smeulen. Je kunt houtskool ook combineren met hout: gedroogde takken van een druivelaar zorgen bijvoorbeeld voor een heel fijn subtiel aroma. Let wel op met het hout van naaldbomen: ze bevatten te veel hars en doen zo af aan de smaak. De meest aromatische houtsoorten zijn niet alleen eik en beuk, maar ook appel-, kersen- en notenhout. Vermijd absoluut aanmaakvloeistof of -blokjes, deze geven een chemische smaak aan je eten.

4. Pizza & popcorn

De BBQ is niet langer een instrument dat enkel in de zomer drie keer van onder het stof wordt gehaald, maar wel een volwaardige kitchen tool die je gebruikt voor tal van bereidingen. Zo kun je op een BBQ met deksel een geweldige pizza bereiden, toch als je een speciale pizzasteen koopt. Je kunt ook popcorn maken: meng maïskorrels met lekkere kruiden en een beetje olie, verpak ze losjes in aluminiumfolie en leg ze op de grill. Let it pop! En waarom geen brownies of cupcakes in aluminium bakjes?

5. Low & slow

Wij leggen een paar stukjes vlees op de grill die na enkele minuten klaar zijn, maar in de VS nemen ze er nog echt hun tijd voor. De stukken vlees zijn er veel groter en worden op een lage temperatuur erg lang gegaard. Daardoor breekt het bindweefsel in het vlees heel langzaam af en wordt je vlees onvoorstelbaar mals. Het resultaat is een onweerstaanbare smaakbom. Doordat er bij ons nu ook BBQs op de markt zijn waarbij je de temperatuur kunt regelen, zie je deze manier van barbecueën ook hier steeds meer doorbreken. Denk maar aan dé foodtruck-hit: een broodje pulled pork.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen