Meest recente artikelen

Hoe steek je de barbecue aan?

Gilles Draps deelt zijn ultieme tips

Hoe steek je de barbecue aan? Artikel

Bevrijd je innerlijke oervrouw en word een pro in vuurtje stoken: de barbecue aansteken is voortaan een makkie met deze tips van Gilles Draps.

Allemaal goed en wel, zo'n middagje barbecuën, maar hoe maak je het vuur aan? Hét belangrijkste hulpmiddel is de aanmaakkorf of barbecuestarter. Dat is een metalen cilinder met handvat en een roostertje onderaan, waar lucht in kan. Je schept de cilinder vol kolen met onderaan wat krantenpapier en enkele aanmaakblokjes. Zet de cilinder op het rooster van de barbecue en steek ze aan langs de onderkant. In een mum van tijd staan je kolen in lichterlaaie en kun je ze uitgieten in de barbecue. Schep hier een tweede laag kolen over en wacht dan tot alle kolen gloeien.

 

Bij een houtoven werk je niet met kolen, maar met houtsblokken. Gilles krijgt deze het makkelijkst aan de praat met zijn beproefde scoutstechnieken. Stapel de houtsblokken in een torentje. Vuur heeft zuurstof nodig, dus zorg voor veel ruimte tussen het hout. Tussen het hout steek je proppen papier, dennenappels en/of een aanmaakblokje. Gebruik eventueel ook dunne takjes of stro om het vuur snel op gang te krijgen. Kies de juiste brandstof voor jouw barbecue.

Ecologisch alternatief

In de plaats van stinkende, chemische (witte) aanmaakblokjes, kun je ook kiezen voor een ecologisch alternatief. Zo kun je bijvoorbeeld in was gedrenkte dennenappels gebruiken of aanmaakblokjes op basis van houtzaagsel en plantaardige olie.

De gemakkelijkste methode is echter een elektrische aansteker, die je kunt vergelijken met het warmte-element in je frietketel. Deze aansteker plaats je tussen de houtskolen, met het handvat naar buiten gericht. Steek de kabel in het stopcontact en binnen een kwartier zijn de kolen klaar voor gebruikt. Daarna verwijder je de aansteker en laat je ze op een veilige plek afkoelen.

Uiteraard kun je ook een eenvoudige blaasbalg of haardroger gebruiken om de kolen sneller te laten gloeien. Een laatste optie is aanmaakvloeistof, maar die is ongezond, geeft een chemische smaak aan je gerechten én is heel gevaarlijk in het gebruik. Spuit zo’n vloeistof trouwens nooit rechtstreeks op het vuur, want daardoor kan de fles in je hand ontploffen. Lees hier nog meer tips om veilig te barbecueën.

Hou er bij een barbecue ook altijd rekening mee dat je een warme en een koude zone nodig hebt. Verdeel de kolen dus maar over één kant. Dit komt heel goed van pas bij vlees of gevogelte dat lang moet garen, zoals ribbetjes of kippenboutjes. Laat ze eerst mooi kleuren aan de warme kant en verplaats ze dan naar de minder hete zone, zodat ze in een rustig tempo kunnen nagaren zonder te verbranden. Het garingsproces wordt nog bespoedigd als je het deksel van de barbecue sluit.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen