Meest recente artikelen

De juiste brandstof voor elke barbecue

Houtskool, briketten of hout?

De juiste brandstof voor elke barbecue Artikel

Een barbecue begint meestal met een grote zak kolen, een zwarte stofwolk en een lucifer. Maar kies je nu beter voor houtskool, briketten of gewoon hout?

Houtskool

 

Houtskool bestaat uit verkoolde stukken hout. Bij een inferieure kwaliteit houtskool zit er veel gruis en kleine stukjes in de zak en dat is niet zo bevorderlijk voor het resultaat. Het loont dus om een paar euro’s meer uit te geven voor een betere kwaliteit. Je kunt ook kiezen tussen kleine of grote stukken houtskool: die laatste blijven langer branden en je hebt er minder van nodig.

Houtskool ontvlamt vrij makkelijk, het kost dus weinig moeite om je barbecue aan de praat te krijgen. Je bereikt ook hogere temperaturen dan met briketten, wat goed van pas komt als je bijvoorbeeld pizza’s wilt klaarmaken op je barbecue.

Briketten

 

Briketten zien eruit als kleine kussentjes en hebben allemaal dezelfde, egale vorm. Over het algemeen zijn briketten duurder dan houtskool, maar dat komt omdat het een bewerkt product is. De briketten zijn samengesteld uit gemalen, verkoold hout dat gemengd is met zetmeel. Dat mengsel wordt in een compacte vorm geperst. Net omdat ze zo compact zijn, ontbranden briketten minder snel dan houtskool. Maar als ze eenmaal branden, blijven ze meteen ook veel langer gloeien.

Aangezien briketten allemaal dezelfde vorm hebben, krijg je ook een gelijkmatigere hitte die mooi verspreid wordt. Deze brandstof is dus ideaal als je grote stukken vlees of vis lang wilt garen of als je veel gasten hebt en de barbecue lang moet blijven branden. Naast gewone briketten kun je ook kokosbriketten gebruiken. Die zijn samengesteld uit de schillen van kokosnoten, wat hen erg duurzaam maakt. Nog een extra pluspunt: je houdt er zeer weinig assen van over.

Hout

 

In een houtoven (type pizza-oven) gebruik je geen kolen of briketten, maar gewone blokken hout. Gilles gebruikt liefst beuk, berk of eik, maar kreeg van zijn buurman ooit brandhout van een oude appelboom en dat was ook fantastisch. Het is hard hout dat goed brandt én het geeft een lekker smaakje aan het eten.

In de handel vind je Amerikaans hickory hout, dat een subtiele, zoete toets geeft aan je gerechten. Het slechtste hout dat je kunt gebruiken, is dennenhout, want bij de verbranding komt hars vrij. Het is erg belangrijk dat het hout goed droog is, anders begint het te sissen en knisperen. Wacht ook altijd tot het hout niet meer brandt maar enkel nog gloeit voordat je begint te bakken of grillen.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen