Meest recente artikelen

Feestelijke soep voor kerst: maak nu al je bouillon

Goed voorbereid

  • Deel dit artikel:
Feestelijke soep voor kerst: maak nu al je bouillon Artikel

Je eigen bouillon maken. Lekker, gezond maar ook tijdrovend. Maak daarom nu al je bouillon voor kerst en bespaar jezelf een hoop tijd tijdens de feestdagen!

Niets boven een zelfgemaakte bouillon. Makkelijk te maken maar jammer genoeg ook heel tijdrovend. Zelfgemaakte bouillon kan je maximaal vijf dagen bewaren in de koelkast. Maar gelukkig is het ook makkelijk in te vriezen. Maak daarom vandaag al je bouillon voor de feestdagen!

Enkele tips

  • Maak je bouillon in een grote hoeveelheid. Zo kan je ook na de feestdagen nog nagenieten van je zelfgemaakte bouillon.
  • Als je voor een vlees- of visbouillon kiest, is het belangrijk dat er veel bot of graat aanwezig is. Kies bij een runderbouillon bijvoorbeeld voor schenkel.
  • Ga spaarzaam om met je groenten. Gebruik enkel het donkergroene gedeelte van je prei, de stelen van een bosje selder… De rest kan je gebruiken in andere gerechten.
  • Laat je bouillon trekken bij een temperatuur die net onder het kookpunt ligt. Als je hem kookt, kan hij troebel worden.
  • Voeg een eiwit toe aan je bouillon als deze troebel is geworden tijdens het trekken. Laat een uur meetrekken op een laag vuur en schep dan het eiwit uit het water met een schuimspaan.
  • Bouillon is een basisproduct. Voeg daarom weinig of geen zout toe. Bovendien zijn er misschien gasten die zoutloos of zoutarm eten. Later kan je nog steeds zout toevoegen aan het gerecht waar je de bouillon voor gebruikte.
  • Als je een heel heldere bouillon wil, kan je tijdens het zeven een thee- of kaasdoek in de zeef leggen. Hierna kan je de bouillon nog eens verhitten tot net onder het kookpunt. Op deze manier worden bacteriën die tijdens het zeven in de bouillon terecht zijn gekomen, gedood en is de bouillon langer bewaarbaar.

 

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Lichte groentebouillon

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Fijne visfumet

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Geurige garnalenfond

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Oosterse bouillon met schaaldieren en korianderdressing

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen