En boterhammen én aardappelen én een pastaslaatje... Soms eten we te veel koolhydraten op een dag. Maar wist je dat je ze ook soms door groenten kunt vervangen? Vier ideeën.
1 Maak eens een pizzabodem op basis van groenten: courgette of bloemkool, bijvoorbeeld. Handige tools:
2 Maak spaghetti van groenten. Komkommer, courgette, wortelen of pastinaak: met je spiralizer krijg je ze allemaal klein. Handig hulpmiddeltje:
3 Heel fijn gesneden bloemkool lijkt op rijst. Heerlijk fris in zomerse salades, maar je kunt er ook risotto van maken. Dit heb je nodig:
4 Leg je hamburger eens tussen twee portobello’s in plaats van tussen een broodje. Handig hierbij:
Low carb, is dat wel gezond?
Je hebt vast al wel gehoord van het low carb dieet, waarbij zo min mogelijk koolhydraten gegeten worden. De Hoge Gezondheidsraad raadt dit af: zo’n 50 à 55% van je dagelijkse energie-iname zou moeten bestaan uit koolhydraten. Daarbij kies je beter voor volle graanproducten (zoals volkoren brood en deegwaren), aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit. Maar het kan zeker geen kwaad om een keertje wat minder koolhydraten te eten. Vervang ze dan wel door een gezond alternatief, zoals hier: een extra portie groenten.
Lees hier meer over koolhydraten