Meest recente artikelen

Eten à la Pascale Naessens: hoe begin je eraan?

Laat ongezonde gewoontes los

 • Deel dit artikel:
Eten à la Pascale Naessens: hoe begin je eraan? Artikel

Je hebt wel zin om gezonder te gaan eten, maar misschien zit je vastgeroest in jarenlang opgebouwde gewoontes. Het is dan zeker niet makkelijk om van de ene dag op de andere radicaal anders te gaan eten, maar Pascale Naessens geeft enkele nuttige tips als houvast.

Pascales basisregels zijn eenvoudig:

 1. Meng geen snelle koolhydraten zoals wit brood of pasta met eiwitten uit vlees, vis, gevogelte en kaas.
 2. Eet zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten, die niet bewerkt zijn door de voedingsindustrie.
 3. Wees niet te zuinig met vet, zeker niet met olijfolie.

Wie deze manier van eten toepast, gaat vanzelf meer groenten, meer vet en minder (snelle) koolhydraten eten.

Ik wil omschakelen, hoe pak ik dat aan?

 • Vervang je gebruikelijke ontbijt met boterhammen of ontbijtgranen door een grote kom vers fruit met volle Griekse yoghurt of kokosroom en een handje zaden en noten.
 • Eet liever geen aardappelen bij de hoofdmaaltijd, maar vervang ze door een extra portie groenten. Als je bijvoorbeeld een stukje zalmfilet klaarmaakt, geef er dan geen spinazie én puree bij, maar spinazie, groene boontjes en/of gestoofde venkel.
 • Zin in pasta? Eet er dan enkel een groentesaus bij en geen vlees of vis.
 • Een gezonde bruine boterham kan perfect, maar neem als beleg dan een zelfgemaakte groentespread. Geplette avocado of hummus van rode biet is heerlijk!
 • Eet kaas enkel in combinatie met groenten, denk aan een lekkere Italiaanse ovenschotel met gegrilde aubergines, tomatensaus, basilicum en parmezaan.
 • Gebruik het liefst olijfolie en geen andere geraffineerde olie zoals arachide- of maïsolie. Vermijd ook lightmargarines, volle roomboter is beter.
 • Vergeet niet dat gezond eten allesbehalve saai is: door voldoende variatie in te bouwen kun je op een verantwoorde manier genieten van een smakelijke maaltijd. Zo krijg je nooit het gevoel dat je iets hoeft te missen.
 • In de boeken van Pascale worden de hoeveelheden aangegeven voor twee personen, maar je mag ze aanpassen naar je eigen behoeften. Je moet eten tot je genoeg hebt. Calorieën tellen is niet nodig.
 • Probeer 80% van de tijd op deze manier te eten, dan is er af en toe ook ruimte voor comfortfood zoals frietjes, een dessert, een stuk stokbrood of een koffiekoek. Pascale beklemtoont dat het leven niet zwart-wit is, dat je moet genieten en gelukkig zijn. Zelf eet ze graag een stukje fondantchocolade bij haar groene thee.
 • Blijf niet op je stoel zitten. Trek elke dag naar buiten voor een wandeling in de natuur.

Light? No way!

Jarenlang werd ons verteld dat vet slecht is. We kochten massaal vetvrije mayonaise, magere margarine en light yoghurt. Het gebrek aan smaak werd gecompenseerd door massa’s suiker. Pascale Naessens staat zij aan zij met de meest vooraanstaande wetenschappers als ze stelt dat dit een foute aanpak was. Studies tonen overtuigend aan dat je net afvalt door minder snelle koolhydraten te eten en meer gezonde vetten, zoals olijfolie. In haar boeken adviseert ze om te gaan voor pure smaken. Dat betekent dus ook het liefst zelfgemaakte mayonaise, volle yoghurt en room, vette vis en veel noten. Ingrediënten die tot voor kort werden afgeraden door diëtisten.

Overtuigd van de visie van Pascale Naessens?

Verdiep je verder in haar eetmethode door haar boeken in huis te halen. En lees ook onze andere artikelen over haar.

Probeer alvast deze recepten

 • Deel dit artikel:
Alles over Pascale Naessens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen