Meest recente artikelen

Vinaigrette of dressing?

Nee, dat is niet hetzelfde!

Vinaigrette of dressing? Artikel

Het verschil tussen een vinaigrette en een dressing of een saus is vaak niet helemaal duidelijk. We frissen even je kennis op.

Vinaigrette is de naam van een koude Franse saus op basis van olie en (wijn)azijn ('vinaigre'), die gebruikt wordt om salades mee aan te maken. Een soort dressing, dus. De klassieke verhouding olie-azijn voor een vinaigrette is 1 deel azijn op 3 delen olie, op smaak gebracht met peper en zout. De azijn kan ook vervangen worden door citroensap, dat smaakt iets minder scherp. En je kunt tuinkruiden naar keuze toevoegen aan je vinaigrette.

Vinaigrette wordt ook wel dressing genoemd MAAR niet alle dressings zijn een vinaigrette. Vinaigrettes zijn dun en hebben altijd een basis van olie en azijn, terwijl een dressing meestal licht gebonden is. Er wordt vaak eidooier, yoghurt, zure room of mayonaise aan toegevoegd. Dressings zijn dus iets dikker en worden niet alleen op salades gebruikt. Ze worden ook op een hamburger, tussen een broodje, bij een stukje gebakken vis … geserveerd.

Wat is het gezondst: vinaigrette of dressing?

Het hangt natuurlijk af van de precieze ingrediënten die gebruikt worden, maar over het algemeen is een vinaigrette, zeker als je 'm zelf maakt, iets puurder en gezonder dan een dressing. Ga je toch voor een dressing, kies dan voor eentje op basis van yoghurt, liever dan voor eentje op basis van mayonaise of room. En ook hier geldt dat de sausjes die je zelf maakt meestal gezonder zijn dan degene die je koopt. Ze bevatten namelijk veel minder toevoegingen. Bovendien is het echt géén werk om je sausje zelf te maken.

Onze recepten voor vinaigrette

En enkele van onze dressings

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen