Meest recente artikelen

Is saus ongezond? En wat is de gezondste keuze?

Zo maak je de beste keuze

Is saus ongezond? En wat is de gezondste keuze? Artikel

Ketchup bij je croque, mayo op je frietjes, een witte vissaus of een lekker mosterdsausje bij dat stukje vlees… Het is zeker een meerwaarde voor veel gerechten, maar nog belangrijker is de vraag: is saus ongezond?

Het juiste sausje kan een gerecht echt naar een hoger niveau tillen. Helaas hebben sauzen de reputatie dat ze te veel vet, zout of suiker bevatten. Je kunt ze echter niet allemaal over dezelfde kam scheren. Uit een potje of zakje is niet hetzelfde als zelfgemaakt, een frietsaus is anders dan een dressing of vinaigrette. Maar: welke saus is dan ongezond en welke niet?

Kant-en-klare saus is het vaakst ongezond

Zelf saus maken gaat sneller dan naar de winkel rennen. Ga je toch voor prefab (we snappen het), dan kun je voor meest verantwoorde keuze in het supermarktrek gaan. Al wil weinig calorieën niet per se zeggen dat een saus niet ongezond is. En omgekeerd. Vet op zich is niet slecht: het bevordert de smaakbeleving, en dat is nu net wat je wil van een sausje. Je lichaam heeft ook wat vet nodig om bepaalde vitaminen te kunnen opnemen. Bovendien is het niet zo dat je de hele pot tartaarsaus in je bord giet maar slechts een schepje. Sauzen staan misschien niet in de voedingsdriehoek, met mate kunnen ze dus zeker wel.

Slanker maar niet gezonder

De stelregel is dat een rode saus minder calorieën bevat dan een witte. Zo bevat een eetlepel mayonaise (20 g) doorgaans 133 calorieën. Er zit ook 14,3 g vet (waarvan 1,7 gram verzadigd), 0,7 g suiker en 0,2 gram zout in. Ketchup bevat het kleinste aantal calorieën (15 kcal) en geen vet. Daar staat wel 2,8 g suiker en 0,4 g zout tegenover. Mosterd lijkt de gulden middenweg – met minder suiker en minder vet – maar daar zit dan weer relatief veel zout in. Die voedingswaarden kunnen wel verschillen tussen merken. Check dus altijd even de verpakking.

Zelfgemaakte saus is minder ongezond

Ketchup, mayonaise en andere saus die je zelf maakt is minder ongezond dan de winkelvariant. Het gebrek aan smaak van de goedkope ingrediënten wordt in de fabriek gecompenseerd met (verzadigd) vet, bindmiddel, zout, suiker en smaakversterkers. Bij je homemade sausje heb je controle over wat erin gaat: echte tomaten, goede olijfolie, verse kruiden, extra groente, geen bewaarmiddelen… Bovendien kun je sauzen en dressings zelf aanpassen zodat ze wat lichter én gezonder zijn. Dat is anders dan bijvoorbeeld een light mayonaise uit de supermarkt. Die bevat doorgaans tot 30% minder calorieën maar is dus niet per se gezonder.

Zelf gezonde sausjes maken?

Met deze tips en recepten maak je je sauzen lichter en gezonder.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen