Meest recente artikelen

Sorbet of ijs: wat is de gezondste keuze?

IJsjestijd!

Sorbet of ijs: wat is de gezondste keuze? Artikel

IJsjes zijn het perfecte tussendoortje op een warme zomerdag, maar wat voor ijs of sorbet kies je best? En is sorbet nu echt gezonder dan roomijs?

Roomijs

Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker en water. Afhankelijk van de smaak worden er nog ingrediënten zoals chocolade, vanille of vruchtenextracten aan toegevoegd. Twee bolletjes ijs zijn goed voor zo'n 200 kcal. Roomijs bevat minstens 8% vet en tot 30% suiker. Twee bolletjes light-roomijs bevatten zo'n 136 kcal. 'Light' betekent vooral dat het ijs een lager vetgehalte heeft, zo'n 4 à 5%.
Met light-ijs bespaar je dus niet zo veel calorieën. Wij gaan daarom liever voor één bolletje roomijs, met een gezonde topping.

Waterijs

Waterijs bestaat vooral uit water en suiker. De kleur en smaak worden bepaald door vruchtensappen, siropen en smaak- en kleurstoffen. Een klein waterijsje (55 g) bevat slechts 40 kcal en is dan misschien wel het slankste ijsje, maar bevat wel veel suiker.

Sorbet

Sorbet bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als een waterijsje, maar kan ook vruchtenextracten, wijn en gedestilleerde dranken bevatten. Om een sorbet een fruitsorbet te mogen noemen moet er minstens 25% eetbare delen fruit in de sorbet zitten. Voor citrusvruchten is dit 15%. Twee bolletjes sorbet bevatten 110 kcal.

De beste keuze

Maar voor welk ijsje kies je nu best? Als we puur naar calorieën kijken, lijken waterijsjes en sorbet meteen de betere keuze, maar twee bolletjes sorbet bevatten nog steeds zo’n 30 gram suiker. Dat zijn vijf klontjes! Af en toe een ijsje of sorbet eten kan absoluut geen kwaad, maar je overdrijft best niet met de hoeveelheid. Let ook op voor toppings die veel extra calorieën en suikers bevatten zoals slagroom, chocoladesaus of nootjes. Werk je ijsje liever af met vers fruit.

Roomijs bevat dan wel weer calcium en vitamine B2, B12, A en D. De hoeveelheid calcium in twee bolletjes ijs is echter kleiner dan in een glas melk of een potje yoghurt. Waterijs en sorbet bevatten doorgaans geen calcium, maar roomijs bevat dan weer meer vet.

Ons advies? Eet wat jij het lekkerste vind, maar overdrijf er niet mee. En vergeet niet te genieten van je ijsje!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen