Meest recente artikelen

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

En is een tekort gevaarlijk?

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk? Artikel

'Verrijkt met proteïnen': je ziet het tegenwoordig op steeds meer verpakkingen staan. Maar wat zijn die proteïnen of eiwitten precies en zijn ze echt zo belangrijk? Karolien Olaerts legt uit.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

"Er wordt veel geschreven over eiwitrijke voeding. Waarom zijn proteïnen (plots?) zo belangrijk? Wat doen ze in je lijf?"

Karolien: "Eiwitrijk is inderdaad in. Het is niet dat proteïnen plóts belangrijker geworden zijn, het is gewoon de nieuwste hype in de voedings- en dieetindustrie. Eerder kenden we al de 'light'-golf, gevolgd door de 'suikervrij'-trend. Met de proteïnemarketing spreekt de industrie echter bewust een nieuwe doelgroep aan: mannen. Dat merk je ook aan de verpakkingen, die 'mannelijk' ogen met veel zwart en stoere lettertypes. Uiteraard heeft ons lichaam eiwitten nodig om goed te functioneren. Proteïnen zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn heel belangrijk voor de opbouw van spieren, vandaar de link met de fitnesswereld. Ze spelen ook een grote rol in het vormen van hormonen en enzymen. Ze zíjn onmisbaar, maar in een normaal voedingspatroon is er bijna nooit sprake van een tekort. Het percentage mensen dat lijdt aan eiwittekort is minder dan 1 procent. De helft van ons eet zelfs meer eiwitten dan aanbevolen. Bij wie kan er wel een tekort optreden? Bij wie volledig plantaardig eet en daarbij ook aan krachttraining doet bijvoorbeeld. Ook oudere mensen met weinig eetlust moeten soms op- letten, maar de doorsnee mens hoeft zeker niet aan het rekenen te slaan. Sommige van de proteïneproducten, zoals de (drink)yoghurts, zijn wel handige snacks. Door het hoge eiwitgehalte verzadigen ze goed. Of ze ook lekker zijn, moet je zelf beoordelen."

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen