Meest recente artikelen

Soep: geen dieet, wel gezond

Vergeet het soepdieet

Soep: geen dieet, wel gezond Artikel

Met de regelmaat van de klok duiken er varianten van het soepdieet op. Dat zo’n crashdieet een minder goed idee is, weet iedereen intussen wel. Maar elke dag een lekkere soep past zeker binnen een gezond eetplan. En wel hierom…

Wie Libelle Lekker kent, weet: wij zijn sowieso geen fan van vasten. Het beruchte dieet met soep circuleert ook al van in de jaren 50 – niet bepaald vooruitstrevend qua gezonde ideeën. Het zou gestart zijn als ziekenhuisdieet voor hartpatiënten met zwaar overgewicht die wachtten op hun operatie. Daarna dook het opnieuw op als koolsoepdieet, Dolly Parton en Sacred Heart Diet of keto soepdieet. In een notendop: je eet een week lang niets anders dan een wat inspiratieloze koolsoep. Hoe graag je ook soep eet, wij zouden het al snel beu zijn.

Minder voedingsstoffen

Omdat je haast geen calorieën, vet, koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt, verlies je inderdaad in snel tempo enkele kilo's. Voornamelijk vocht omdat je lichaam het minder goed kan vasthouden. Maar niet alleen je gewicht crasht: je lichaam krijgt amper voedingsstoffen binnen. Je verbruikt veel meer energie dan het soepje voorziet. Daarom mag je het soepdieet niet langer dan een week volgen.

Meer kilo's

Bijkomend probleem: je stofwisseling vertraagt. Je lichaam gaat dus in spaarstand waardoor het ook daarna minder calorieën blijft verbruiken. Bovendien past bij een gezonde levensstijl ook iets van beweging of sport. Daarvoor levert een dieet op soep veel te weinig energie aan. Plus: crashdiëten werken gewoonweg niet. Volgens een Brits onderzoek weegt 35% van de deelnemers een tijdje na een crashdieet zelfs drie kilo meer dan ervoor.

Gezonde levensstijl

Omdat alleen soep zo eenzijdig is, helpt het dieet je niet bij het schakelen naar een gezonde levensstijl. Na een week vasten, herval je in de oude gewoonten die voor je extra kilo's hebben gezorgd. Je hoeft bijvoorbeeld geen porties af te meten of verstandige keuzes te maken.

Waarom soep past binnen een gevarieerd dieet

Wil je gezonder gaan eten en verstandiger omgaan met voeding? Dan is soep wél een uitstekend idee.

  • Als je rijke ingrediënten als kaas, room en andere toppings laat vallen, wordt het een caloriearme snack of slim voorgerecht. Soep zorgt ervoor dat je minder honger hebt of ongezond gaat snacken.
  • Een magere soep kan echter nooit een volwaardige maaltijd Een maaltijdsoep is immers veel gevarieerder.
  • Soep bevat natuurlijk ook veel vocht. Super, want een goede hydratatie is belangrijk voor je lichaam.
  • De meeste soepen bevatten veel vitaminen en andere voedingsstoffen. Die zijn altijd welkom.

Op zoek naar soep voor een gezond dieet?

Check deze recepten…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen