Meest recente artikelen

Minder koolhydraten eten: goed idee?

Het wordt steeds populairder, maar is het ook goed voor je?

Minder koolhydraten eten: goed idee? Artikel

Steeds meer mensen letten erop minder koolhydraten te eten. Brood, aardappelen en pasta worden gebannen, maar is dat ook een goed idee? Karolien Olaerts heeft er haar mening over.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

"Is het eigenlijk een goed idee om zoveel mogelijk koolhydraten zoals brood, pasta en aardappelen te vermijden?"

Karolien: "Koolhydraten zijn de primaire brandstof voor ons lichaam. Wanneer je die volledig bant, draait onze motor simpelweg niet meer zo goed. Het lichaam zoekt dan andere oplossingen en gaat onze spiermassa of vetreserves aanboren, maar die zijn allebei veel minder efficiënt als energiebron. Als reactie zal je lichaam krachtige fysiologische processen op gang brengen om je te sturen naar die veel betere brandstof: koolhydraten. Je krijgt dan oncontroleerbare verlangens naar die 'verboden' voeding. Dat kan leiden tot eetbuien, en zelfs eetproblemen of een eetstoornis. Daarnaast bevatten koolhydraten ook veel vezels, die voor verzadiging zorgen. Zoals elk dieet werkt dit in het begin wel even, maar is het dus niet vol te houden. Nog een probleem zijn de gezondheidsrisico's van een vezelarm dieet. Volkoren graanproducten zoals brood, pasta, peulvruchten en havermout zijn heel waardevolle vezelbronnen. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker, helpen onze cholesterol onder controle te houden en houden de darmbacteriën gezond. Wie koolhydraten uit zijn voedingspatroon schrapt, komt sowieso niet aan de minimale aanbevolen hoeveelheid vezels van 25 gram per dag, met mogelijke gezondheidsrisico's als gevolg."

Dit schreef Libelle Lekker erover

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen