Meest recente artikelen

Wat doet alcohol in je lichaam?

Karolien Olaerts legt uit

Wat doet alcohol in je lichaam? Artikel

Bij een feestje hoort vaak een cocktail, glas wijn of champagne. En dat je daar tipsy van wordt, wist je vast al. Maar wat gebeurt er juist in je lichaam wanneer je alcohol hebt gedronken?

Karolien Olaerts heeft niet enkel haar eigen blog Karola's Kitchen, ze schreef ook al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Wij vroegen haar wat er juist gebeurt in ons lichaam wanneer we alcohol drinken.

Het antwoord van Karolien

"Alcohol wordt heel snel opgenomen ter hoogte van de maag en dunne darm, komt zo in het bloed terecht en gaat naar de hersenen, waardoor het effect heeft op je gedrag en emoties. Zo vertraagt alcohol de boodschappen die doorgegeven worden door de zenuwen, waardoor je reactievermogen vertraagt en je minder alert bent. Je kent wellicht ook mensen die zich uitbundiger gaan gedragen, dat is omdat het ter hoogte van de hersenen ook onze zelfcontrole beïnvloedt.

Ethanol, de eigenlijke alcohol in alcoholische dranken, is een toxische stof. Dat betekent dat dronken zijn eigenlijk een soort vergiftiging is, maar af en toe eens een glas kan in het kader van een gezond eetpatroon geen kwaad. Het advies blijft om zo weinig mogelijk alcohol te drinken, met een maximum van één consumptie per dag, en dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

De gezondheids-nadelen zijn trouwens groter als je die consumpties opspaart en dus veel na elkaar drinkt. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking, waardoor je veel zult moeten plassen als je drinkt. Hierdoor droogt het lichaam sneller uit, wat dan weer de oorzaak is van dat katergevoel de dag erop. Als je drinkt, voorzie dan tussendoor zeker genoeg water!

Gelukkig zijn er tegenwoordig ongelooflijk veel fijne alcoholvrije alternatieven op de markt, leuk om eens te proberen. Je kunt ook heerlijke mocktails maken, iets waar ik zelf enorm van hou."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen