Meest recente artikelen

Moet je vis eten om gezond te zijn?

Uitgevist!

Moet je vis eten om gezond te zijn? Artikel

Je hoort vaak dat vis supergezond is. Maar wat als je vegetarisch eet of het niet graag lust? Moet je echt vis eten voor een gezond eetpatroon? We vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: moet je vis eten om gezond te zijn?

Het antwoord van Karolien

 "Nee, je hoeft niet per se vis te eten om gezond te zijn, maar vis is een goede bron van omega-3-vetzuren, eiwitten,vitamine B12 en jodium. Wekelijks vis eten wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziektes. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad is daarom om één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines."

Waarom is vis gezond?

"De gezondheidsvoordelen van vis worden vooral toegeschreven aan de hoge concentratie omega-3-vetzuren, dat zijn essentiële vetten die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Er zijn drie soorten omega-3-vetzuren, EPA, DHA en ALA, en vette vis biedt ons de eerste twee. Via plantaardige bronnen zoals lijnzaad, walnoten en soja kunnen we ook omega-3-vetzuren binnenkrijgen, maar hier gaat het vooral om de derde soort, ALA.

Ons lichaam kan ALA omzetten naar de andere twee, maar dat is een heel traag proces, waardoor het beter is om EPA en DHA uit onze voeding te halen, via vis dus. Eet jij geen vis, dan kun je ze vervangen door een supplement.Bekijk dan zeker het etiket en kies voor een volwaardig supplement dat EPA en DHA bevat."

Micro-macro

"Natuurlijk zijn we niet zeker dat de gezondheidsvoordelen van vette vis volledig aan deze omega-3-vetzuren toe te schrijven zijn. Inzoomen op één component is vaak geen goed idee. Een voedingsmiddel is meer dan één voedingsstof.Het kan ook het samenspel van alle micro- en macronutriënten zijn dat vis gezond maakt.

Eet je graag vis? Probeer dan één keer per week vette vis te eten en varieer ook in de soorten. Meer vis eten dan aanbevolen biedt geen bijkomende gezondheidsvoordelen."

30x gezond met vette vis: onze recepten

Libelle Lekker is dol op vis en we delen graag onze favorieten. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen