Moet je vis eten om gezond te zijn? Dit zegt de expert
Uitgevist!
Vis staat bekend als supergezond. Maar wat als je vegetarisch eet, het niet lekker vindt of milieubewust probeert te leven? Moet je vis eten voor een gezond lichaam, of zijn er volwaardige alternatieven? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts, expert in gezonde voeding.
Karolien Olaerts schreef meerdere boeken over gezond eten en deelt haar kennis ook via haar podcast. Deze keer vroeg Libelle Lekker haar: moet je vis eten om gezond te zijn?
Is vis eten écht nodig voor een gezond eetpatroon?
"Nee, je hoeft niet per se vis te eten om gezond te zijn, maar vis is een goede bron van omega-3-vetzuren, eiwitten, vitamine B12 en jodium. Wekelijks vis eten wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziektes. Het advies van Volksgezondheid is daarom om één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines."
Karolien benadrukt dat vis wél voordelen heeft, maar dat het dus niet absoluut noodzakelijk is om gezond te blijven.
Waarom wordt vis als gezond beschouwd?
“De gezondheidsvoordelen van vis worden vooral toegeschreven aan de hoge concentratie omega-3-vetzuren, dat zijn essentiële vetten die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Er zijn drie soorten omega-3-vetzuren, EPA, DHA en ALA, en vette vis biedt ons de eerste twee. Via plantaardige bronnen zoals lijnzaad, walnoten en soja kunnen we ook omega-3-vetzuren binnenkrijgen, maar hier gaat het vooral om de derde soort, ALA.
Ons lichaam kan ALA omzetten naar de andere twee, maar dat is een heel traag proces, waardoor het beter is om EPA en DHA uit onze voeding te halen, via vis dus. Eet jij geen vis, dan kun je ze vervangen door een supplement. Bekijk dan zeker het etiket en kies voor een volwaardig supplement dat EPA en DHA bevat.”
Voor vegetariërs en veganisten is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan deze vetzuren, en eventueel een geschikt supplement toe te voegen aan hun eetpatroon.
Vis is meer dan alleen omega-3
“Natuurlijk zijn we niet zeker dat de gezondheidsvoordelen van vette vis volledig aan deze omega-3-vetzuren toe te schrijven zijn. Inzoomen op één component is vaak geen goed idee. Een voedingsmiddel is meer dan één voedingsstof. Het kan ook het samenspel van alle micro- en macronutriënten zijn dat vis gezond maakt.”
Met andere woorden: het geheel telt. Vis bevat naast vetzuren ook belangrijke eiwitten, vitamines en mineralen die samen een positief effect kunnen hebben op onze gezondheid.
Hoe vaak zou je dan vis moeten eten?
“Eet je graag vis? Probeer dan één keer per week vette vis te eten en varieer ook in de soorten. Meer vis eten dan aanbevolen biedt geen bijkomende gezondheidsvoordelen.”
Kortom: één keer per week vette vis is voldoende. Denk aan zalm, makreel, haring of sardines. Voor wie geen vis eet, zijn er supplementen met EPA en DHA, maar raadpleeg eventueel je arts of diëtist om een goed product te kiezen.
Wat als je geen vis eet?
Geen zorgen: ook zonder vis kun je gezond eten. Zorg er dan wel voor dat je voldoende omega-3 binnenkrijgt uit plantaardige bronnen én overweeg een kwalitatief supplement. Andere belangrijke voedingsstoffen uit vis, zoals vitamine B12 en jodium, kun je ook uit andere voedingsmiddelen of supplementen halen.
Kortom: vis eten is niet verplicht, maar kan een waardevolle toevoeging zijn aan een gevarieerd en gezond eetpatroon. Wie geen vis lust of bewust vermijdt, kan perfect gezond blijven door goed te plannen en eventueel supplementen te gebruiken.
30x gezond eten met vis: deze recepten moet je proberen!
Libelle Lekker is dol op vis en we delen graag onze favorieten. Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!