Meest recente artikelen

Zijn sojaproducten ongezond?

Feit of fabel?

Zijn sojaproducten ongezond? Artikel

Over soja werd al veel geschreven en verteld. Een van de negatieve claims is dat soja het risico op borstkanker zou verhogen. Zijn sojaproducten dan echt zo ongezond? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: zijn sojaproducten ongezond?

Het antwoord van Karolien

"Sojaproducten zijn niet ongezond, integendeel. Studies tonen eerder gezondheidsvoordelen aan. Een van de negatieve claims over soja, is dat het risico op borstkanker zou verhogen. Dat is absoluut onwaar. Dat kun je ook lezen op de site van Stichting tegen Kanker. Het is zelfs zo dat regelmatige sojaconsumptie tijdens de kindertijd en puberteit het risico net zou verlagen."

Waarom zijn sojaproducten niet ongezond?

"Soja is een hoogwaardige eiwitbron. Dat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die ons lichaam nodig heeft. De eiwitkwaliteit is daarom vergelijkbaar met die van dierlijke eiwitten. Dat is vrij uniek voor een plantaardig eiwit. Daarnaast bevat het ook veel vezels, antioxidanten en mineralen als calcium en ijzer."

"Sojaproducten kunnen dus zeker een deel zijn van jouw dagelijkse voeding. Kies voor één à twee porties soja per dag en gebruik ook andere peulvruchten of eiwitten. Variatie blijft belangrijk. Ook in het geval van voedzame producten."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen