Meest recente artikelen

Zo maak je echte Marokkaanse couscous

Stomen is het geheim!

Zo maak je echte Marokkaanse couscous Artikel

Als je ooit al eens echte Marokkaanse couscous hebt gegeten, vraag je je misschien af hoe het komt dat de jouwe niet hetzelfde smaakt. Dit is waarom.

Het was ons lang een raadsel waarom onze couscous toch heel anders smaakte dan die op citytrip in Marrakech of de couscous van het Marokkaanse restaurant. De omgeving? Dat zal zeker meespelen, maar er is ook een andere reden, vertelde Ouafae, lid van onze Libelle Lekker kookclub, ons.

Ouafae: "De couscous die je hier in supermarkten vindt, in dozen, is voorgestoomd. Ik heb 'm zelf ook geprobeerd, maar dat is helemaal niet hetzelfde als de traditionele couscous uit Marokko. Ik koop mijn couscous – de hele fijne – in zakken in de Marokkaanse supermarkt. En ik stoom 'm in de couscoussière. Dat is een speciale pan met daarop een vergiet voor de couscous. Eventueel kun je het onderste gedeelte van de pan ook gebruiken om je stoofpotje van vlees of vis en groenten klaar te maken, en stoom je er ondertussen de couscous erboven."

Couscous stomen is een heel proces

  • Eerst meng je de couscous (ongeveer 250 g voor 4 personen) met 2 eetlepels maïs- of zonnebloemolie. Met een vork of met je handen meng je de olie in een grote kom helemaal door de couscous, zodat elk korreltje een dun laagje olie heeft gekregen. Zo gaat hij niet plakken.
  • Breng water aan de kook in het onderste gedeelte van de couscoussière. Doe de couscous in het vergiet en stoom gedurende 7 minuten.
  • Doe de couscous dan weer in de grote kom en voeg 250 ml koud water toe. Laat 2 tot 4 minuutjes rusten, tot al het vocht door de couscous is opgenomen. Doe de couscous opnieuw in het vergiet en stoom weer 7 minuten.
  • Herhaal deze stap – in de kom, 250 ml koud water erbij, even laten staan en opnieuw 7 minuten stomen – dan nog een keer. Bij deze derde stoombeurt voeg je ook wat zout toe aan de couscous.

Hierna is de couscous klaar. Ouafae: "Je zult merken dat je nu losse korreltjes heb gekregen die niet plakken en die ook goed de saus van je gerecht zullen opnemen."

Wat als je geen couscoussière hebt?

Een ruime pan met water waar een vergiet met kleine gaatjes op past, moet ook lukken. Zorg ervoor dat het water niet rechtstreeks in contact komt met de couscous.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen