Meest recente artikelen

De testkeuken: zo maak je shakshuka

Mét de lekkerste recepten

De testkeuken: zo maak je shakshuka Artikel

Shakshuka bestaat - simpel gezegd - uit eieren, gepocheerd in tomatensaus. Het Midden-Oosterse gerecht is budgetvriendelijk, snel klaar, gezond en voedzaam. Je hebt weinig afwas en kunt er heel wat restjes in kwijt. Redenen genoeg om dit heerlijke stoofpotje uit te proberen. Zo maak je shakshuka...

Shakshuka is een gerecht met eieren die langzaam gepocheerd worden in tomatensaus. In de saus gaat vaak ook paprika, chilipeper, knoflook en ui. Deze wordt gekruid met komijn, paprikapoeder en harissa.

Van ontbijt tot diner

Shakshuka wordt ook 'omelette berbère' genoemd. Het gerecht komt uit Tunesië maar wordt gegeten in het hele Middellandse Zeegebied en Midden-Oosten.  Omdat eieren het hoofdingrediënt zijn, wordt het als ontbijt geserveerd. Het is echter ook een prima brunch- of lunchgerecht of licht avondmaal, heerlijk met gebakken flatbread.

Ga voor groenten

Laat je niet beperken tot tomaat en paprika. Ook groenten als aubergine, courgette, champignons, spinazie, pompoen, boerenkool en venkel kunnen. Er zijn zelfs varianten met artisjokharten, aardappelen en tuinbonen. De saus van shakshuka bestaat doorgaans uit rijpe verse tomaten. Omdat het een restjesgerecht is, zijn tomaten uit blik een goed alternatief.

Goed gekruid

Za'atar, een Midden-Oosterse specerijenmix, geeft shakshuka een heerlijke smaak. Maar ook ras el hanout, harissa, (gerookt) paprikapoeder, kaneelpoeder, oregano, koriander, karwijzaad, komijnzaadjes en cayennepeper geven je shakshuka extra smaak.

Tips

  • Werk de shakshuka af met fijngehakte verse kruiden: koriander, oregano, munt en bladpeterselie.
  • Doe er kaas bij: verbrokkelde feta, labneh, dikke Griekse yoghurt of gemalen cheddar.
  • Zhoug maakt je shakshuka extra kruidig. Dit is een pittige kruidensaus op basis van groene kruiden en groene pepers. Ze wordt gegeten bij falafal, soep of salade of als dipsaus maar past ook uitstekend bij shakshuka.
  • Combineer shakshuka met versgebakken brood: warme naanbroodjes, zacht flatbread, knapperige toasts of pitabroodjes.

Zo maak je shakshuka als een echte chef

  • Yotam Ottolenghi: "Rooster de paprika en ui eerst samen met de komijn en wat suiker. Zo krijg je een diepere, krachtigere smaak. En vergeet niet om enkele saffraandraadjes toe te voegen."
  • Sandra Bekkari: "Voor een zoete toets kun je een klein scheutje honing toevoegen."
  • Jigal Krant: "Splits de eieren en laat eerst het eiwit stollen in de saus. Als dat wit kleurt, leg je er de dooier op, die dan maar heel even mee suddert tot hij warm is. Zo krijg je een smeuïge dooier waar je brood in kunt soppen. Zet zeker geen deksel op de pan. Zo krijgen de dooiers een onsmakelijk mat vliesje."
  • Jamie Oliver: "Geen shakshuka zonder harissa en gerookt paprikapoeder! Ze voegen warmte en scherpte toe."
  • Jeroen Meus: "Werk je shakshuka net voor het opdienen af met verbrokkelde fetakaas, pijnboompitten en verse oregano."

zo maak je shakshuka

Wereldgerecht

Deze wereldgerechten vertrekken eveneens van ei in een pittige tomatensaus…

  • Tomatada. De Portugese variant wordt gemaakt met gepocheerde eieren in een saus van tomaten, ui en aubergine.
  • Huevos rancheros. Het stevige Mexicaanse ontbijt met eieren in pico de gallo-tomatensaus met maïs en bonen.
  • Menemen. Turks eiergerecht met tomaat en ui en meestal groene peper. Soms worden de eieren niet gepocheerd maar door de saus geroerd.
  • Uova in purgatorio. Een pittig Italiaans eiergerecht met pepervlokken, rozemarijn en soms parmezaan.
  • Jaz maz. Syrische ontbijtklassieker met dezelfde basis als shakshuka, maar dan pikanter.
  • Huevos a la flamenca. In dit stevige Andalusische gerecht zit vaak ook aardappel, kaas, chorizo of ham. Naast eieren en tomaten wordt er meestal iets van groenten toegevoegd.

Zo maak je shakshuka: 10 recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen