Meest recente artikelen

Hoe blijf je slank?

Nooit meer diëten

Hoe blijf je slank? Artikel

Slank worden, dat lukt ons meestal wel. Maar hoe blíjf je slank - of anders gezegd, hoe zorg je ervoor dat de kilo's er niet opnieuw bijkomen? Daar bestaan heel wat trucjes voor én: het betekent niet dat je nooit meer mag genieten!

Tip 1: dieet nooit te streng

Een dieet waarbij je bijna niets mag eten, zorgt ervoor dat je bij de eerste tegenslag je goede voornemens vergeet en terug vervalt in oude gewoonten. Zorg er dus voor dat je menu geen straf wordt, maar een plezier blijft. Eet jij graag pasta of pizza? Ga op zoek naar slanke alternatieven. Geniet af en toe van een gezond dessert. Kies voor een slank sausje in plaats van mayonaise. En wist je dat af en toe een glaasje wijn of een stukje chocolade best nog kunnen? Overdrijf er alleen niet mee.

Tip 2: drink veel water

Vaak denken we dat we een hongertje hebben, terwijl het eigenlijk vocht is wat ons lichaam vraagt. Probeer dus eerst een glas water te drinken, en knort je maag na 20 minuten nog steeds, dan is het tijd om een gezond tussendoortje te nemen. Vind je water maar saai? Probeer dan deze hippe infused waters een keer. Leer naar je lichaam te luisteren.

Tip 3: een gezonde snack kan best

Je hoeft je niet te beperken tot 3 hoofdmaaltijden per dag. Een gezonde snack past óók in een gezond eetpatroon. Dat kan een stuk fruit zijn, wat nootjes, rauwe groenten met een slanke dip, een cracker met wat groentespread erop…

Tip 4: kies voor volkoren

Gek op brood, pasta of rijst? Die zijn niet verboden voor de rest van je leven. Kies wel voor de volkoren varianten: je eet er minder van en voelt je langer verzadigd. Bovendien bevatten ze ook meer voedzame stoffen. Ook quinoa, boekweit of haver zijn gezonde keuzes.

Tip 5: eet iets voor je naar een feestje gaat

Een feestje of een etentje bij vrienden: velen vrezen dit moeilijke moment. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je, voor je vertrekt, een kop caloriearme soep eet (een lichte bouillon met groentjes, bijvoorbeeld). Je eerste honger wordt gestild en de kom chips of borrelnootjes zal een pak minder aantrekkelijk lijken.

Tip 6: eet alles… maar met mate

Een dieet waarbij je bepaalde voedingsgroepen uitsluit (denk bijvoorbeeld aan koolhydraten) of waarbij je maar één ding meer eet (denk aan het koolsoepdieet van weleer) is niet vol te houden op lange termijn. Bovendien loop je het risico om bepaalde voedingsstoffen tekort te komen. Tenzij je iets om medische redenen niet meer mag eten (bijvoorbeeld gluten, als je aan coeliakie lijdt), is het beter om van alles een beetje te eten en voldoende af te wisselen.

Tip 7: kook zo veel mogelijk zelf

Wat je zelf doet, doe je beter. Wie zelf kookt, weet precies wat er in de kookpotten zit. Daarom kun je beter niet te vaak kiezen voor kant-en-klare oplossingen. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel onnodige toevoegingen en zijn vaak heel erg bewerkt. Dat laat je bloedsuikerspiegel pieken – waar je dan weer honger van krijgt. Geen inspiratie, zeg je? Snuister dan even door de vele slanke en gezonde recepten op onze website, je krijgt er gegarandeerd goesting van.
Ga je toch een keertje op restaurant, bekijk dan vooraf thuis al de menukaart en maak een gezonde keuze. Vraag aan de chef om sausjes apart te serveren, en bestel eventueel een extra slaatje.

Tip 8: eet groenten bij je lunch én avondmaal

Een boterham met kaas: lekker, maar hij wordt een pak gezonder als je het houdt bij één boterham en er een slaatje of soep bij eet. Groenten bevatten véél minder calorieën en maken je maaltijd gevarieerder. Zelfs aan je ontbijt kun je wat groenten of fruit toevoegen. Zo kom je zeker aan je 300 gram per dag.

Tip 9: hou koken en eten plezant

Maak een lijstje van nieuwe recepten die je wilt proberen, en kook elke week minstens één keer iets nieuws. Of geef jezelf een koelkastuitdaging: kies 5 ingrediënten uit je koelkast, diepvriezer en/of voorraadkast en tover daarmee iets gezonds op tafel, eventueel samen met een van je huisgenoten. Zo hou je koken spannend én ontspannend.

Tip 10: plan je maaltijden

Het gevaarlijkste moment van de dag om boodschappen te doen, is wanneer je maag al een beetje knort. Eens thuis vraag je je af hoe die zak paprikachips, de nacho's met cheddardip en dat pak chocoladekoekjes toch weer in je kar zijn beland. Plan één of twee keer per week op een rustig moment wat je gaat eten de komende dagen, maak meteen een boodschappenlijst (dat kan bij onze recepten met één klik!) en wijk daar niet van af in de winkel.

Kortom, maak gezonde keuzes en je blijft vanzelf slank. Vaak is het alleen maar een kwestie van nieuwe gewoontes aannemen, en dat kun jij ook.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen