Meest recente artikelen

6 snelle supergranen

Oergranen in de spotlights: van amaranth tot freekeh

6 snelle supergranen dossier

Onze kennis over quinoa staat zowat op punt. We zien dit populaire graantje namelijk o-ver-al. Maar ken je deze 6 ongelofelijke oergranen al? Even gezond, even veelzijdig!

Quinoa is al even hip, maar wat met amarant of freekeh? Ontdek deze en enkele andere oerzaden en -granen zodat je voor nóg meer variatie en vitamines kunt gaan in je dagelijkse kost.

Amarant

Na quinoa is amarant the next best thing uit Zuid-Amerika. De zaadjes smaken lichtzoet en zijn daarom ideaal om in je ontbijt of dessert te verwerken. Koop ze gepoft of puur natuur en kook ze zelf. Doen, want het zijn echte energiebommetjes!

6 snelle supergranen

Boekweit

In Azië is glutenvrije boekweit een vaste waarde, omdat het als basis voor verschillende deegwaren – zoals sobanoedels – wordt gebruikt. Het lijkt op graan, maar is eigenlijk een zaadje van de rabarber- en zuringfamilie. Kook en gebruik het in salades of haal boekweitmeel in huis voor boekweitpannenkoekjes.

6 snelle supergranen 1

Bulgur

Even uitgekeken op couscous? Ga eens voor het vezelrijke bulgur dat eveneens van tarwe wordt gemaakt. De tarwe wordt gekookt, gedroogd en gebroken waardoor het eindresultaat – bulgur – extra lang meegaat. De nootachtige smaak past prima bij salades en grillades.

6 snelle supergranen 2

Snelkooktarwe

Je kunt snelkooktarwe vergelijken met snelkookrijst. Beide worden gemaakt met voorgekookte tarwe (of rijst), zodat je tarwe in 20 minuten gaar is. Dankzij de neutrale smaak past snelkooktarwe in bijna elk gerecht, hartig of zoet.

6 snelle supergranen 3

Spelt

Net als bulgur heeft spelt een nootachtige smaak. Het oergraan is afkomstig uit het Midden-Oosten en is niet glutenvrij (in tegenstelling tot wat velen denken). Week de zaadjes voor gebruik, tenzij je voorgekookte spelt of speltbloem koopt. Ideaal graan om brood en gebak mee te maken.

6 snelle supergranen 4

Freekeh

Jamie Oliver noemt freekeh zijn favoriete superfood. Tarwegras heeft de meeste voedingswaarde wanneer het jong en groen is. En precies op dat moment wordt freekeh – de jonge, onrijpe tarwe – geoogst en kort geroosterd. Daarom heeft het meer voedingstoffen dan gewone granen en maar liefst vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst.

6 snelle supergranen 6

Wissel af en ga nooit meer een saaie lunch tegemoet!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen