Meest recente artikelen

10 dingen waarvan je niet wist dat ze eigenlijk niet slank zijn

Laat je niet foppen!

10 dingen waarvan je niet wist dat ze eigenlijk niet slank zijn Artikel

Een lekker vruchtensapje, een kommetje groentechips of gedroogd fruit: allemaal slanke keuzes, zou je misschien denken. Helaas ziet de waarheid er soms iets minder rooskleurig uit ...

1. Smoothies en vruchtensappen

'Een glas fruitsap of een lekkere smoothie is net zo gezond als een stuk fruit', juist? Helaas! Zeker aan verwerkte vruchtensappen en smoothies worden heel vaak (kunstmatige) suikers toegevoegd. En zelfs verse smoothies en fruitsappen zijn niet zo gezond als je dacht: door het fruit te persen, verlies je een pak van de vezels. Op die manier komt het suiker zonder tussenstap in je maag terecht. Eet dus maar liever dat volledige stuk fruit op, of maak je smoothie zelf, zodat je precies weet wat erin zit. Wat dacht je van deze recepten?

2. Gedroogd fruit

Oké, dus een stuk vers fruit is gezonder dan een vruchtensapje. Is dat dan ook het geval voor een stuk gedroogd fruit? Jammer genoeg niet. Hoewel gedroogd fruit een prima alternatief is voor snoep, kun je er best niet té veel van eten als je wilt afvallen. Een voorbeeld: als je 100 gram druiven eet, heb je maar 60 kcal binnen. Peuzel je 100 gram rozijnen op, dan zit je al snel aan 270 kcal. Da’s meer dan het vierdubbele! Onze raad: je hoeft gedroogde vruchten helemaal niet te bannen, maar eet zeker ook voldoende vers fruit. Niet zo’n fan van fruit alleen? Probeer deze recepten dan eens.

3. Pure chocolade

Hoe vaak lees je niet in de krant dat dat stukje pure chocolade écht goed voor je is? En dat klopt ook, want chocoladerepen met een hoog cacaogehalte bevatten heel wat antioxidanten. Helaas kun je er niet onbeperkt van smullen, want hoe hoog het cacaogehalte ook is, chocolade bevat ook suiker en cacaoboter, en die ingrediënten zijn dan weer een pak minder slank. Probeer daarom waar mogelijk gebruik te maken van puur cacaopoeder of cacaonibs (geroosterde cacaobonen). Inspiratie vind je hier.

4. Sushi

Kies jij op restaurant ook steevast voor sushi omdat het je de gezondste en slankste keuze lijkt? Op zich is sushi inderdaad geen slechte keuze, maar je moet dan wel uitkijken voor enkele valkuilen. Probeer ten eerste niet naar een all you can eat-sushirestaurant te gaan: omdat zo’n sushirolletje wel heel makkelijk binnengaat, eet je anders makkelijk te veel zonder dat je ‘t beseft. Eet ten tweede enkel verse sushi, en laat je niet door de gefrituurde variant verleiden. En ten derde (misschien wel het belangrijkste punt): dip niet te vaak in die sojasaus! Die bevat immers héél wat zout en suiker. Zelf sushi maken? Wij hebben de recepten.

5. Energierepen

Liever een energiereep dan een koek? Niet per se: energierepen zijn eigenlijk gemaakt voor sporters die éxtra energie nodig hebben voor een extra inspanning. Als je geen speciale vermoeiende activiteit doet, heb je dus niet echt extra energie (lees: calorieën) nodig. Als je wilt afvallen, kies je dus beter voor een ander tussendoortje, of maak je zelf lekkere repen met gezonde ingrediënten.

6. Frozen yoghurt

Mmmm, zo’n ijsje kan altijd smaken, maar roomijs is niet bepaald een slanke keuze. Yoghurtijs of frozen yoghurt dan maar? Je zou inderdaad denken dat zo’n bekertje yoghurtijs heel wat minder calorieën bevat dan roomijs, maar de waarheid ligt anders. Frozen yoghurt bevat doorgaans inderdaad heel wat minder vet dan roomijs, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met massa’s suiker. En dan zwijgen we nog maar over de toppings … Probeer liever deze recepten.

7. Maaltijdsalades

Voor je lunchpauze grijp je misschien eerder naar een maaltijdsalade uit de supermarkt dan naar een smosje, omdat je denkt dat ‘t een pak gezonder is. Jammer genoeg is zo’n voorverpakte salade in heel wat van de gevallen niet zo’n slanke keuze: de basisingrediënten (bijvoorbeeld kip, salade, andere groenten …) zijn op zich helemaal oké, maar de valkuil zit ‘m in de extra ingrediënten. Maaltijdsalades worden vaak gepimpt met croutons, kaas, vettige dressings en noten. Lekker, maar niet per se goed voor je lijn. Probeer daarom zelf een vullende salade te maken en die mee te nemen naar het werk.

8. Groentechips

Een kommetje chips voor de televisie: zalig toch? Groentechips lijken de gezondere keuze, maar ook wortel-, biet- en pastinaakchips zitten helaas vol vet. Bovendien zijn ze net zo zout als aardappelchips. Beperk je dus tot een handvol, of maak zelf een (iets) slankere variant.

9. Sportdrank

Hippe sportdrankjes associeer je natuurlijk met slanke atleten, maar zijn ze voor de gewone mens ook wel aan te raden? Als je niet intens sport, heb je eigenlijk niet meer dan gewoon water nodig om het vochtgehalte van je lichaam op peil te houden. Als tussendoortje sportdrank drinken, is niet echt aangeraden: de speciale toevoegingen heb je niet nodig en bovendien zijn heel wat van de smaakstoffen niet goed voor je. Ben je toch wat intensiever aan het sporten? Dan is het goed om even te rade te gaan bij een sportarts of -diëtist. Toch zin in iets anders dan gewoon water? Geef er dan een smaakje aan.

10. Couscous

Die bolletjes tarwe lijken misschien een pak gezonder dan pasta of rijst, maar eigenlijk is hun voedingswaarde vergelijkbaar. Een kommetje couscous bij je groenten is dus zeker niet verkeerd, maar niet overdrijven is de boodschap. Kies ook eens de volkoren variant als je wat meer vezels wilt binnenkrijgen, of vervang je couscous door quinoa. Zeker de moeite waard! Kijk maar naar deze recepten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen