Meest recente artikelen

11 gouden tips van Sandra Bekkari voor een slanke levensstijl

Nooit meer diëten!

11 gouden tips van Sandra Bekkari voor een slanke levensstijl Artikel

Dankzij Sandra Bekkari’s Sana-methode hoef je nooit meer te diëten, en dat vinden we heerlijk natuurlijk. Toch een moeilijk momentje? Met deze gouden slanktips zit je snel weer op het juiste spoor.

Wil je gezonder en slanker gaan leven? Dankzij deze tips van Sandra Bekkari wordt het een makkie!

1 Begin met kleine stapjes

Sandra Bekkari: " Wanneer mensen met een gezondere levensstijl starten, is het vaak alles of niets. Ze willen meteen al hun maaltijden aanpassen en vijf keer per week gaan sporten. Dat hou je misschien even vol op discipline, maar eigenlijk weet je dat het gedoemd is om fout te lopen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat we gewoontedieren zijn, en dat je tijd nodig hebt om van een kleine verandering een gewoonte te maken. Pas wanneer die gewoonte ingekapseld zit, is het tijd om een volgende stap te zetten. Maak dus een analyse van wat je allemaal kunt doen en pik er daar eentje uit in plaats van alles tegelijk te doen. Je gaat vanzelf betere én haalbaardere keuzes maken en je ervaart minder druk."

2 Focus op het positieve

"Onze Sana-coaches merken dat mensen het vaak opgeven als er één ding niet gelukt is. Mensen onthouden vooral het negatieve. Neem nu bijvoorbeeld een dessertenbuffet. We merken dat mensen die niet op dieet zijn, een klein stukje zullen nemen en ervan genieten. Mensen die wél op dieet zijn, zullen in eerste instantie hardnekkig weigeren, maar als ze toch zwichten, dan proppen ze zich vol. Ook dan is de gedachte extreem: 'Het is nu toch om zeep, dus wat maakt het uit?' Maar denk eens aan alle positieve stappen die je al gezet hebt? Dat zijn er wellicht veel meer dan die ene avond dat je stoofvlees met frietjes gegeten hebt. Dat maakt het verschil niet. Geniet ervan en doe nadien verder met je gezondere levensstijl."

3 Stel een duidelijk doel

"Gezonder leven is erg vaag. Maak het dus concreet. Wat wil je veranderen en waarom? Focus je niet altijd op gewichtsverlies. Dat is prima wanneer je overgewicht hebt, maar er zijn nog heel wat redenen om je levensstijl te veranderen. Stel dat je opnieuw in je bikini past, wat gebeurt er dan nadien? Stop je dan met gezond eten? Wat kan nog een reden zijn om gezonder te leven? Meer energie? Een betere weerstand? Langer zorg kunnen dragen voor je kleinkinderen? Of zelfs medicatievrij leven, onder begeleiding van een arts? Denk dus eens na over wat jou nog extra kan motiveren en schrijf dat op. Wees natuurlijk wel realistisch."

4 Splits je doelen op

“Als je 10 kilogram wilt afvallen, klinkt dat enorm veel. Verdeel het echter eens over vijf maanden. Dat is 2 kilogram per maand en dus 0,5 kilogram per week. Dat wordt plots veel haalbaarder. Beloon jezelf als je je doel bereikt hebt. Niet met snoep, maar met een avondje uit, een boeketje bloemen of een massage.”

5 Wees niet te streng voor jezelf

“Eigenlijk is zorg dragen voor je lichaam een vorm van zelfliefde. Mensen zouden zichzelf best wat liever mogen zien. Sommige mensen kunnen zo ontzettend streng zijn voor zichzelf. Een gedachte is vaak maar een gedachte en toch gaan we er vaak helemaal in mee. Stel dat je denkt: ‘Als ik één koekje eet, dan eet ik ze allemaal op, dus ik eet nooit nog een koekje.’ Na verloop van tijd geloof je dat en ga je er ook naar handelen. Dan worden mensen boos op zichzelf. Maar wat zou je zeggen tegen je beste vriendin? Je zou veel begripvoller zijn. Zeg dat ook tegen jezelf. Zo verhoog je je zelfvertrouwen, waardoor je het volgende keer wél beter doet.”

6 Staar je niet blind op de kilo’s

“De meeste mensen komen bij een coach om gewicht te verliezen en staan dan ook bijna elke dag op de weegschaal. Meestal is die hen op vrijdag al wat beter gezind dan op maandag en dus trakteren mensen zich in het weekend op een extraatje. Op zaterdagochtend zien ze dat er weer een kilogram bijgekomen is en worden ze slechtgezind. Zo eenvoudig is het niet: je vochtbalans fluctueert voortdurend, zodat kilo’s vaak een vertekend beeld geven. Zelfs als je twee glazen water gedronken hebt, zie je dat op de weegschaal. Weet dat je op één dag geen kilogram kunt bijkomen. Om één kilogram vetmassa bij te komen moet je meer dan 7000 calorieën eten bovenop de nodige dagelijkse hoeveelheid. Dat is gigantisch! Was je niet op de weegschaal gaan staan, dan had je er wellicht niets van gemerkt. Weeg je daarom maximum één keer per week en onthoud dat het een momentopname is. Dat je op termijn weer in je favoriete jurkje zult passen, is veel waardevoller.”

7 Vind een buddy

“Wanneer je samen iets onderneemt, stimuleer en motiveer je elkaar. Zoek daarom een buddy om mee aan een gezondere levensstijl te werken. Dat verklaart trouwens het succes van de Nooit meer diëten-Facebookgroep. De steun die mensen er van elkaar krijgen, is enorm.”

8 Let op hoe je je bord opschept

“Ook als je partner of kinderen geen zin hebben om mee te doen, kun je best beide levensstijlen combineren. Een Sana-bord draait om veel groenten en variatie. Je kunt dus hetzelfde eten als de rest van je gezin, maar in andere hoeveelheden. De manier waarop je opschept, bepaal jíj. Neem zelf dus gewoon meer groenten, in plaats van een grote portie pasta of vlees. Je gezonde levensstijl opdringen werkt meestal niet. Wel kun je kleine trucjes toepassen zoals wat courgetti tussen de pasta draaien bijvoorbeeld. Wedden dat ze het verschil niet proeven?”

9 Laat de kinderen eens kiezen

“Wil je toch dat je gezin gezonder eet? Laat ze dan ook een gerecht kiezen. Neem je kinderen mee naar de winkel en betrek ze bij wat je koopt. Het feit dat ze mogen kiezen, vinden ze al geweldig. Daarnaast is textuur voor kinderen cruciaal. Zeker bij groenten draait het vaak om de ‘verpakking’. Eigenlijk zou je 300 gram groenten per dag moeten eten (hoe je dat doet, lees je hier). Verwerk ze daarom in de soep, maak groentefrietjes of verstop ze in een ovenschotel onder een lekker laagje kaas. Je kunt enorm creatief zijn met groenten, waardoor het écht geen konijnenvoer hoeft te zijn.

 

10 Weet dat elk lichaam een setpoint heeft

“Soms geraak je de allerlaatste 5 kilogram maar niet kwijt. Een herkenbare frustratie! Misschien lukt het gewoon niet voor jouw lichaam. Elk lichaam heeft namelijk een setpoint, een gewicht waar je je goed bij voelt. Maar soms moet je gewoon nog even geduld oefenen en lukt het alsnog. Afvallen gebeurt immers even gradueel als bijkomen. Gun jezelf dus wat tijd en focus je meer op de energie die je krijgt dan op je gewicht zelf.”

11 Zoek naar goede alternatieven

“De moeilijkste momenten zijn wanneer je uit eten gaat of op vakantie bent. Maar ook dan heb je het vaak zelf in de hand. Start bij een buffet bijvoorbeeld met het opscheppen van de groenten en kijk dan pas naar de rest. Onthoud ook dat vakantie over meer gaat dan enkel eten, het samenzijn is belangrijker. Ook hier geldt: wees niet te streng. Je mag heus af en toe een ijsje eten (Deze ijsjes zijn zelf gezond)! Nog een tip, zorg ervoor dat je meteen naar de winkel kunt wanneer je thuiskomt of dat er een versbereide maaltijd in de diepvries zit.”

Het Sana 7-stappenplan in het kort

  1. Eet met aandacht.
  2. Drink genoeg water en andere gezonde dranken.
  3. Start je dag met een gezond ontbijt.
  4. Eet een à twee gezonde tussendoortjes.
  5. Kies voor een Sana-bord met de helft groenten.
  6. Varieer volop met superfoods (groenten en fruit).
  7. Beweeg meer.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sandra Bekkari

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen