Meest recente artikelen

10 hardnekkige voedingsfabels die je nu meteen mag vergeten

Mythes ontkracht!

10 hardnekkige voedingsfabels die je nu meteen mag vergeten Artikel

Over gezonde voeding circuleren veel verhalen. Maar hoe weet je of al die info klopt? Wij konden alvast de 10 grootste voedingsfabels ontkrachten.

Over gezond eten wordt veel informatie verspreid. Hoe onderscheid je nu feiten van fabels? Libelle lekker ging op onderzoek uit. De 10 grootste voedingsfabels ontkracht, of op z'n minst flink genuanceerd.

De 10 grootste voedingsfabels

  1. Boter is vetter dan olie
    Olie bestaat voor 100% uit vet, terwijl boter slechts  80% vet bevat. Maar: dierlijke producten zoals zuivel bevatten ongezonde verzadigde vetten. Plantaardige olie bevat dan weer 'goede' onverzadigde vetten.
  2. Rauwkost bevat meer vitaminen dan gekookte groenten
    Zowel gekookte als rauwe groenten hebben bepaalde gezondheidsvoordelen. Soms gaan door het koken wel wat voedingsstoffen verloren. Anderzijds kan je lichaam ze net beter opnemen uit gekookt voedsel. Wissel dus rauwe groenten en gekookte groenten af.
  3. Wijn is gezonder dan bier
    De gezondheidsnadelen van alcohol zijn dezelfde voor zowel bier als wijn. Als wijndrinkers gezonder zijn dan bierdrinkers, heeft voornamelijk met hun gezondere eetgewoonten te maken. Denk aan de voordelen van het mediterrane dieet.
  4. Producten voor diabetici zijn goed om af te vallen
    We eten met z'n allen te veel suiker. Maar suikervrije producten voor mensen met diabetes (suikerziekte) zijn niet bedoeld om af te vallen. Zo bevatten ze bijvoorbeeld wel vet en suikervervangers.
  5. Alle suikervervangers zijn caloriearm
    Er zijn zoetstoffen die energie leveren, zoals sorbitol, fructose en xylitol. Cyclamaten, sacharine en aspartaam leveren dan weer geen energie. Die laatste zijn dus caloriearm, maar niet noodzakelijk goed voor je gezondheid.
  6. Rood vlees is gezond
    Rood vlees bevat dan wel veel ijzer, het wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2 en darmkanker. Net zoals bewerkt vlees dus.
  7. Zoet fruit bevat meer calorieën
    De zure of zoete smaak van fruit heeft geen invloed op het energiegehalte. Peren lijken zoeter dan appels, maar ze bevatten beide 10% natuurlijke suikers. Hoe rijper, hoe zoeter, maar ook dat heeft geen invloed op de voedingswaarde. Aardbeien, bosbessen, rode bessen en frambozen bevatten minder dan 10% suiker. Druiven en bananen bevatten de meeste suikers. Maar in tegenstelling tot snoep en koek bevat fruit veel gezonde voedingsstoffen.
  8. Brood en aardappelen zijn ongezond
    Brood en aardappelen bevatten eenvoudige koolhydraten en leveren dus snelle energie. Producten met complexe koolhydraten, zoals fruit, groenten, noten en peulvruchten verzadigen langer. Maar niets mis met brood of aardappelen. Het is bovendien vaak het beleg of de bereiding die ze iets minder gezond maakt.
  9. Melk maakt dik
    Zuivel eten of drinken is niet ongezond. Het bevat eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Het verlaagt bovendien het risico op darmkanker. De verzadigde vetten kun je vermijden door voor magere en halfvolle zuivel te kiezen.
  10. Het is beter om geen vet te eten
    De laatste in het rijtje grote voedingsfabels, maar daarom niet minder hardnekkig. Overdaad schaadt, maar er bestaan ook goede vetten die noodzakelijk zijn voor een uitgebalanceerde voeding. In tegenstelling tot verzadigde vetten zijn deze juist wél gezond.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen