Meest recente artikelen

5 goede redenen om vaker havermout te eten

Gezond

5 goede redenen om vaker havermout te eten Artikel

Zowat iedereen die professioneel bezig is met gezonde voeding is het er over eens: havermout is goed voor je. Maar waarom eigenlijk?

Onze grootouders wisten het al: van havermout eten word je sterk. Zij maakten er meestal havermoutpap van, op basis van water of melk. Vandaag gebruiken we havermout voor zoveel meer: in een smoothie, als basis voor quiche en zelfs om vis of kip mee te paneren.

Havermout eten is gezond, want…

  1. In havermout zitten veel vezels, wat zorgt voor een goede werking van je darmen.
  2. De vlokken geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt.
  3. Havermout bevat weinig calorieën in vergelijking met ander voedingsmiddelen. Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten.
  4. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
  5. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.

Dit geldt natuurlijk voor de havermout, niet voor de toppings die je erop doet. Het spreekt voor zich dat havermout met vers fruit gezonder is dan havermoutpap met bruine suiker…

Er is havermout en havermout

Om het gezond te houden, kies je altijd best het meest pure product. In het geval van havermout zijn dat havervlokken. De verpakking zie je soms rolled oats of steel-cut oats vermeld staan. Rolled oats zijn havervlokken: de haverkorrels zijn tot vlokken gerold en daarna gestoomd. Steel-cut oats is gesneden haver: die is iets taaier en het duurt ongeveer dubbel zo lang voor hij gaar is. Steel-cut oats zijn minder bewerkt en bevatten daardoor meer vitaminen en mineralen wanneer je ze rauw gebruikt (om over je yoghurt te strooien, bijvoorbeeld). In een warme bereiding is de voedingswaarde van havervlokken en steal-cut oats ongeveer dezelfde.

Daarnaast zijn er ook nog zakjes havermout waar je alleen nog melk aan moet toevoegen: handig voor een snelle hap, maar bedenk dat ze meestal ook gezoet zijn en andere toevoegingen bevatten.

Probeer deze recepten met havermout

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen