Meest recente artikelen

10 tips om te koken zonder recept

Vertrouw op je inuïtie

10 tips om te koken zonder recept Artikel

Koken zonder recept klinkt altijd een beetje eng. Beetgaar, hoeveel minuten is dat nu? En in hoeveel water kook je die rijst? Koken zónder recept is nochtans ook eens leuk!

'Onvoorbereid' koken, oftewel intuïtief koken, draait allemaal rond wat meer zelfvertrouwen kweken in de keuken. Zegt dat jou wel wat, maar weet je niet goed waar te beginnen? Probeer eens een paar van volgende tips. Minder receptenstress en meer creativiteit, olé!

1 Vervang ingrediënten

Iedereen heeft van die favoriete recepten die hij helemaal uit het hoofd kent. Heb je op een dag net niet alle ingrediënten in huis? Geen nood, intuitief koken leert ons dat je alle ingrediënten die ongeveer dezelfde vorm, grootte en smaak hebben gewoon kunt omwisselen voor ééntje die je wél in huis hebt liggen.

Spinazie en boerenkool bijvoorbeeld, kan je perfect switchen. Wist je dat eieren en boter perfect vervangbaar zijn? Ben je van plan te koken, kijk dus eerst wat je allemaal in huis hebt. Zo spaar je een ritje naar de winkel en blijft koken leuk in plaats van een 'verplichting'.

2 Begin met een goede basis

Waarmee beginnen de meeste recepten? Juist, met 'snipper een uitje en laat even stoven in boter of olijfolie'. Waarom zouden de regels voor een intuïtief en 'zelf uitgevonden' gerecht anders zijn? Integendeel, het is belangrijk om te vertrekken van een basis ajuin, knoflook en kruiden dat lekker lang de tijd gekregen heeft in de pan.

3 Onthoud een paar basisregels

In hoeveel water kook ik de pasta en rijst? Hoeveel groenten heb ik nodig voor 4 personen? Het zijn zo van die basisregels die je best uit het hoofd kent. Wanneer je de basisregels te pakken hebt, zul je zien dat je veel vrijer bent om te variëren en minder hard gaat vasthouden aan een recept.

Tip: hang de kook- en gaartijden op in je keuken, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een keukenkastje. Zo heb je altijd een spiekbriefje voorhanden.

4 Ken je sauzen!

Met een lekkere saus kan je echt het verschil maken. Neem dus de tijd om klassieke sauzen te leren maken. Eens je die onder de knie hebt, weet je hoe ze in elkaar zitten. Daarna kan je ze beginnen finetunen met wat je in de koelkast hebt liggen, waar je op dat moment zin in hebt, of wat toevallig goed bij de andere ingrediënten past.

5 Investeer in je voorraadkast

Veel basisingrediënten kan je jarenlang bewaren. Een uitgebreide voorraadkast is dus altijd een goed idee. Zo heb je ruime keuze aan droge voeding die je kan combineren met verse ingrediënten (of restjes) uit de koelkast.

6 Respecteer de kooktijd

Ken je ingrediënten! Dat betekent dat je (ongeveer) weet hoelang iets moet garen. Een wortel heeft meer tijd nodig dat een courgette, dat klinkt logisch. De belangrijkste regel: hoe harder de groente, hoe meer tijd hij nodig heeft om te garen.

Maar dat is niet alles. Wist je dat een aubergine er redelijk lang over doet om een lekkere structuur te krijgen? Ajuinen worden langzaam heerlijk zoet in de boter, terwijl knoflook snel aanbakt. Die doe je er dus best pas wat later bij. Is je gerecht eenmaal afgekoeld, dan ‘gaart’ knoflook nog verder. Een zelfgemaakte bolognaisesaus of knoflooksaus bijvoorbeeld smaken altijd iets beter de dag nadien. Elk ingrediënt heeft zijn kenmerken die je door ervaring steeds beter leert kennen.

7 Ken je kruiden

Gedroogde kruiden voeg je best toe aan het begin. Door de warmte komen de smaken van bijvoorbeeld gedroogde rozemarijn, tijm en oregano helemaal tot hun recht. Verse kruiden blijven best zo lang mogelijk krakend fris. Die moeten er dus best helemaal op het einde bij. Elke intuïtieve keuken moet over een uitgebreid kruidenrekje beschikken.

8 Kijk naar de temperatuur

Dé keukentool voor de intuïtieve chef? Dat is zonder twijfel een vleesthermometer. Neem als leidraad de temperatuur van het vlees in plaats van de kooktijd. Zo weet je precies wanneer het vlees klaar is, zonder heel strikt te moeten vasthouden aan een recept.

9 Ken je eigen smaakvoorkeur

Fan van de basilicum in combinatie met knoflook? Probeer die smaken dan te combineren in verschillende soorten gerechten, bijvoorbeeld in een pasta pesto, een dressing of een slaatje. Het is een vertrouwde smaak waarvan je weet dat je die lekker vindt. Vertrek van die basissmaak om andere – warme en koude- gerechten te maken. De kans dat het resultaat zal tegenvallen is dan bijzonder klein.

10 Werk af met kruiden & zuur

Hoewel je royaal afwerkte met peper en zout, kan zelfgemaakt gerechtje toch nog wat flets smaken. Een scheutje citroensap of azijn helpt het gerecht er weer bovenop. Een zuur element is een echte oppepper. Wees dus niet bang om een lekkere pasta, rijstsalade of een portie gegrilde groenten nét voor het serveren te voorzien van wat citroensap. Ook in zoete gerechten als gebak is een vleugje citroensap welgekomen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen